Hlavní obsah

Důchodkyně spadla z kola, policisté jí za to přišli dát pokutu do nemocnice

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uložení pokuty dvaasedmdesátileté cyklistce, která se při cestě do kostela lekla protijedoucího vozu a způsobila si zranění kotníku, bylo „nemravné, nezákonné a nedůstojné”. Konstatovala to ombudsmanka Anna Šabatová, která kritizovala postup policie, jejíž příslušník navštívil ženu v nemocnici a rozhodl o uložení pokuty, neboť se „plně nevěnovala řízení jízdního kola”.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Článek

„Policii přivolal na místo nehody nezletilý svědek, který však samotný pád neviděl – slyšel pouze pád kola a pak již viděl ženu ležet na zemi. Policista na místě nehody zjistil, že je povrch vozovky nerovný a byl několikrát opravován,” popsala ombudsmanka případ s tím, že nebylo nijak prokázáno, že se žena nevěnovala řízení.

Byť by formálně bylo možné připustit, že se žena dopustila přestupku, je podle veřejné ochránkyně práv sporné, zda byly ohroženy zájmy společnosti a bylo nutné ukládat pokutu.

Když policista navštívil v nemocnici seniorku léčící si zlomený kotník, nepoučil ji podle jejího syna o právu odmítnout výpověď a nepodepsat protokol. „Žena podle všeho protokol i blokovou pokutu podepsala ze strachu, že to musí udělat,” konstatovala veřejná ochránkyně práv, která by uvítala a doporučovala, aby „policie přehodnotila praxi ukládání blokových pokut v nemocnicích”, neboť pacienti nemají možnost připravit se na takovéto setkání.

Případ zveřejnila ombudsmanka proto, že ředitel Krajského ředitelství policie Zlínského kraje neuznal možné pochybení a trvá na důvodech uložení pokuty.

„Policejní prezident zákonnost uložené blokové pokuty opírá o samotný souhlas stěžovatelky s blokovou pokutou,” konstatovala Šabatová.

Reklama

Výběr článků

Načítám