Hlavní obsah

Škaredé krabičky cigaret nezabraly, Češi vesele kouří dál

Právo, Jiří Novotný

Cigarety se smějí od loňského prosince prodávat jen s velkým zdravotním varováním v podobě ošklivého obrázku. Jak se ale ukázalo, kuřáky v Česku to od jejich zlozvyku příliš neodrazuje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cigarety a tabák s odstrašujícími obrázky. Uprostřed pro srovnání krabička s původním potiskem. Ilustrační foto.

Článek

„Dlouhodobě se kvůli tomu žádná změna neděje,“ sdělil v pátek obchodní ředitel české pobočky Japan Tobacco International Vlastimil Kučera.

Stejné poznatky má i jednatel Imperial Tobacco Kamil Provazník. „Že škaredé obrázky nemají na celkovou spotřebu cigaret téměř žádný vliv, potvrzují čísla. Za letošních prvních devět měsíců se v ČR prodalo 15,4 miliardy kusů cigaret a loni za stejné období také 15,4 miliardy. Kuřáci si na tyto obrázky prostě zvykli,“ řekl Právu Provazník.

Celkem si výrobci vybírají ze 48 obrázků, předepsaných tabákovou směrnicí EU. V průběhu čtyř let je ve dvanáctiobrázkových sériích musí vystřídat všechny. Obrázek s varováním pokrývá 65 procent přední i zadní plochy krabičky a polovinu obou bočních stran.

Zcela už na krabičce chybí informace o obsahu dehtu, nikotinu a oxidu uhelnatého. K tomuto opatření dospěla Evropská komise ve snaze zbavit kuřáky dojmu, že existují i lehčí, a tedy méně škodlivé cigarety.

Ministr se zmýlil

Předchozí ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) odhadoval, že díky zavedení škaredých obrázků se počet kuřáků v ČR sníží nejméně o dvě procenta. Zatím se to nedaří.

V dalším období však bude tuzemský tabákový trh s největší pravděpodobností opravdu klesat. Každoročně se totiž zvyšuje spotřební daň, kvůli níž cigarety loni v Česku v průměru zdražily o pětikorunu, letos o dvě koruny a od ledna 2018 podraží o další až tři koruny. Cigarety pak už zřejmě nepůjde koupit za méně než 85 korun.

Ještě výrazněji může řady kuřáků zeštíhlet zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek, který od letošního 31. května zakázal kouření nejen v hospodách a restauracích, ale i v kavárnách a barech. Projevit by se to mohlo až nyní, kdy nebude možné kouřit ani v předzahrádkách, které s koncem babího léta od stravovacích zařízení zmizely.

Důvodem opatření je chránit zdraví nekuřáků, zbavit kouření i té poslední atraktivity a odradit od něj zejména mladé lidi. V současné době totiž v ČR stále ještě kouří kolem 28 procent dospělé populace a podle průzkumů v této statistice začínají převažovat ženy nad muži.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám