Hlavní obsah

Můžeme také přehodnotit svoje postoje, pohrozil Faltýnek kvůli volbě šéfa Sněmovny

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tak trochu jako hrozba pro „opoziční“ strany zněla slova prvního místopředsedy hnutí ANO Jaroslava Faltýnka po čtvrtečním jednání s Piráty. Ti se totiž rozhodli, že ještě přehodnotí, zda do čela Sněmovny podpoří adepta ANO Radka Vondráčka. Faltýnek na to reagoval tím, že ANO jako vítěz voleb může také přehodnotit některé své postoje.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé ANO Jaroslav Faltýnek a Radek Vondráček

Článek

„To je prostě na nich. My jako vítěz voleb na to můžeme potom reagovat, že můžeme také přehodnotit některé svoje postoje. Zatím se chováme vstřícně. Chceme, aby všechny subjekty ve Sněmovně měly zastoupení ve vedení výborů a v komisích. Respektujeme, že opozice má mít tu kontrolní funkci,“ prohlásil Faltýnek na tiskové konferenci po jednání s Piráty.

Schůzku sice označil za konstruktivní, nicméně stojí za tím, že v čele Sněmovny má stanout Vondráček. „Pokud nebude vzájemná shoda a respektování, že naše hnutí dostalo důvěru od 1,5 miliónu voličů.. .Je logické, abychom měli předsedu Sněmovny. My trváme na tom, že máme kvalitního kandidáta,“ podotkl Faltýnek.

Piráti už dříve deklarovali, že respektují, že ANO vyhrálo volby s velkým náskokem, a funkce předsedy dolní komory by tak měla připadnout Babišově hnutí.

Nyní ale couvají a své rozhodnutí chtějí ještě přehodnotit. O víkendu by měl rozhodnout poslanecký klub. Jako důvod Piráti uvedli, že nechtějí patřit do jednoho bloku s KSČM a SPD. Dalším kandidátem na šéfa Sněmovny je předseda ODS Petr Fiala.

Anketa

Mělo by podle vás hnutí ANO obsadit post předsedy Sněmovny?
Ano, jako vítěz voleb na to má právo
73,7 %
Ne, Sněmovně by měla předsedat opozice
26 %
Nevím
0,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14139 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám