Hlavní obsah

Kup si půlroční jízdenku a smažeme dluh, vyzvali v Ostravě černé pasažéry

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Téměř 700 miliónů korun dluží Dopravnímu podniku Ostrava černí pasažéři na nezaplacených pokutách. Většina z nich má od pátku až do 23. prosince možnost dluhu se zbavit. Dopravní podnik vyhlásil amnestii pro ty, kteří si zakoupí minimálně půlroční jízdenku. Pokud tak učiní, pokuta se smaže.

Foto: Denisa Telaříková, Právo

Ilustrační foto

Článek

O podmíněné amnestii pro černé pasažéry informoval Dopravní podnik Ostrava na tiskové konferenci. „Kdo si do Vánoc koupí minimálně půlroční jízdenku, tomu budou odpuštěny všechny dosavadní dluhy z nezaplacených pokut za jízdy načerno, pokud už nejsou soudně nebo exekučně vymáhány,“ uvedl ředitel podniku Daniel Morys.

Amnestie pro černé pasažéry v takovém rozsahu je republikově ojedinělým a nebývale vstřícným krokem vůči neplatičům. V minulosti částečnou amnestii vyhlásil pražský dopravní podnik, ovšem šlo pouze o částečné odpuštění dluhu, nikoliv o jeho úplné smazání.

Černému pasažérovi, který mají vůči Dopravnímu podniku Ostrava nějaký dluh, tak nyní pro smazání jeho prohřešku stačí zakoupit si půlroční jízdenku, která stojí 2199 korun. Podniku přitom dluží na 75 tisíc jedinců, z nichž velká část má na svědomí pokut několik.

Kdo nezaplatí, dočká se vymahačů

Dopravní podnik informace o amnestii nejenom zveřejní několika možnými způsoby, ale neplatiče k úhradě dluhu vyzve i písemně. Čas budou mít do Vánoc. Po skončení kampaně prodá Dopravní podnik Ostrava zbylou pohledávku vymahačské firmě.

„Naše analýza ukázala, že za posledních pět let jsme vymohli zhruba pětinu tarifních přirážek za jízdu načerno. Dopravní podnik je tu v prvé řadě proto, aby dobře sloužil svým cestujícím, a ne aby svou energii v takové míře soustřeďoval na vymáhání pokut a případné soudní a exekuční spory,“ dodal Morys.

Pokuty se zvýší

Od Nového roku chce přitom Dopravní podnik Ostrava vůči černým pasažérům postupovat ještě přísněji než doposud. Od 1. ledna zvýší výši pokuty zaplacené přímo na místě nebo do sedmi dnů. Nyní černý pasažér musí zaplatit 700 korun, od Nového roku to bude rovná tisícovka.

Ze statistik dopravního podniku vyplývá, že tři čtvrtiny černých pasažérů jezdí načerno opakovaně, z velké části jde o bezdomovce nebo lidi bez jakýchkoli sociálních návyků. Absolutním rekordmanem je muž, který byl za pět let přistižen 377krát.

„Typickým černým pasažérem je muž ve věku dvacet až pětadvacet let, který bydlí v Moravské Ostravě, Přívozu nebo ve Vítkovicích a nejčastěji jezdí linkou číslo 4 nebo 11,“ dodal Morys.

Anketa

Mají dopravci odpouštět pokuty za jízdu načerno výměnou za nákup kupónu?
Ano
46 %
Ne
44,1 %
Je mi to fuk
9,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1273 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám