Hlavní obsah

ANO mi kývlo na odvolatelnost politiků, chlubil se Okamura

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přímá volba a odvolatelnost politiků byly jedním ze stěžejních programových bodů Tomia Okamury (SPD) ještě v uplynulém volebním období, kdy byl šéfem Úsvitu. Tehdy se jen málo politiků chtělo na toto téma vůbec začít s Okamurou bavit. Nyní se zřejmě ledy pohnuly.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura a Radim Fiala před začátkem povolebních jednání s ANO.

Článek

„Mile nás překvapilo, že hnutí ANO dalo na stůl, že chce jednat o našem návrhu na přímou volbu a odvolatelnost politiků,“ vítězoslavně oznámil Okamura po úterním jednání s ANO.

Prý ho překvapilo, že ANO tento bod samo zmínilo jako první. „Ptali se konkrétně, jak by odvolávání politiků probíhalo. Já jsem to Andreji Babišovi vysvětlil, jsou k tomu kladné komentáře. Shodli jsme se, že by se mělo začít od přímé volby starostů a hejtmanů. To je první fáze, přímou demokracii pak lze posouvat,“ řekl Okamura.

Ptali se ANO, proč bylo proti

Zákon o přímé volbě krajských a komunálních politiků Sněmovna v uplynulém období zamítla.

„Ptali jsme se ANO, proč tehdy hlasovali proti, prý to bylo v rámci koaliční dohody. Ten zákon přineseme na další jednání,“ dodal Okamura s tím, že by pro svůj návrh našel ústavní většinu. „KSČM má také přímou demokracii v programu a podporu bychom mohli najít i jinde,“ řekl.

Místopředseda KSČM Jiří Dolejš to ale odmítl. „Obávám se, že pan Okamura zde míchá hrušky s jablky. My chceme pouze sankcionovat poslance přeběhlíka, který flagrantně poruší volební slib, pomocí správního soudu, kdežto Okamura to spojuje s jednomandátními obvody, kde lidé svého poslance volí, ale také ho mohou sundat v referendu, což v rámci poměrného volebního systému nelze,“ řekl Dolejš.

„Návrh pana Okamury chce měnit volební systém a s tím nesouhlasíme,“ dodal.

Piráti mají trochu jiné představy

Odvolatelnost politiků mají v programu i piráti. Podle šéfa jejich poslaneckého klubu Jakuba Michálka ji ale chápou jinak.

„My prosazujeme odvolatelnost politiků, kteří jsou přímo voleni. Navrhujeme třeba přímou volbu starostů, kteří by mohli být odvolatelní, jak už to funguje v řadě států světa. Není ale možné odvolávat z funkce poslance, kteří jsou voleni podle poměrného zastoupení,“ sdělil.

Proti odvolatelnosti politiků se rázně postavil i šéf ODS Petr Fiala. „Neznám parametry toho návrhu, ale obecně si myslím, že je to nesmysl. Odporuje to základním principům parlamentní demokracie,“ řekl Právu. „Zřejmě to ukazuje na úzkou spolupráci ANO s SPD,“ doplnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám