Hlavní obsah

Radši menšinovou vládu ANO než předčasné volby, zní z KSČM

• Aktualizováno
Novinky, jas, ren

Po krátké přestávce se v úterý opět rozběhla vyjednávání o novém kabinetu. Zástupci hnutí ANO, které zvítězilo ve volbách do Sněmovny, se postupně schází s ODS, lidovci, Piráty, SPD i komunisty. Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek zároveň vyzval strany k blokování Sněmovny a šéf ANO Andrej Babiš převzal v Lánech od prezidenta Miloše Zemana pověření k jednání o novém kabinetu.

Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s ANO Video: Novinky

 
Článek

ON-LINE skončil, děkujeme za pozornost.

18:42 - ČSSD odmítá blokování ustavující schůze Sněmovny, které navrhl šéf TOP 09 Kalousek. Na to není nikdo zvědavý, uvedl úřadující předseda strany Milan Chovanec. Koho strana podpoří do čela komory, rozhodne v pátek.

18:25 - Komunisté by chtěli členství ve všech výborech a předsedu petičního a rozpočtového výboru.

18:20 - Předseda KSČM Vojtěch Filip po jednání s ANO řekl, že podpora pro kandidáta ANO Radka Vondráčka na předsedu Sněmovny je dostatečná a že za podmínek toho, že by nebyl rozpočet a dlouhou dobu by trvalo jednání o ustavení vlády by KSČM podpořila menšinovou vládu hnutí ANO. „KSČM by raději než předčasné volby, tolerovala menšinovou vládu,“ řekl Filip. 

Foto: Novinky

Předseda KSČM Vojtěch Filip a šéf poslaneckého klubu komunistů Pavel Kováčik

17:50 - Tomio Okamura také řekl, že ho Babiš požádal o podporu menšinové vlády. „My jsme řekli, že nebudeme podporovat vládu, která neplní náš program. Pakliže by chtěli plnit náš program, tak jsme připraveni převzít vládní odpovědnost," řekl Okamura.

17:40 - S hnutí ANO se podle Okamury rýsuje shoda na zákonu o obecném referendu i o návrhu na přímou volbu a odvolatelnost politiků. „Přišlo s tím hnutí ANO a ptali se konkrétně, jakým způsobem odvolatelnost politiků probíhá,“ řekl Okamura s tím, že by se pro oba návrhy mohly najít i ústavní většinu.

Záznam: Briefing SPD po jednání s hnutím ANO a následně vyjádření Milana ChovanceVideo: Novinky

17:31 - Podle šéfa SPD Okamury to vypadá, že hnutí ANO od počátku chtělo vládnout samo a teď se snaží vytvořit dojem, že se jako jediné chce podílet na vládní odpovědnosti. „Je vidět, že to v podstatě možná byl cíl od začátku. Vytvořit určitý dojem a ve skutečnosti je snaha vládnout sami,” konstatoval Okamura.

16:54 -  ANO nyní čeká jedná se zástupci KSČM.

16:40 - „Pan Kalousek je stále ještě v povolebním šoku. Nedostal se téměř do Sněmovny. Občané jasně řekli, že ho nechtějí. Chce zabránit přijetí rozpočtu, abychom nemohli navýšit důchody našich důchodců, abychom nemohli přidat učitelům. Po tom volebním debaklu by se možná měl schovat a vůbec nevystupovat,“ řekl novinářům Faltýnek k návrhu na zablokování ustavení Sněmovny. [celá zpráva]

16:39 - „Nemyslím si, že TOP 09 je teď v pozici, kdy by mohla něco takového navrhovat. Je to spíš takové plácnutí do vody,” řekl šéf Pirátů Bartoš před jednáním s TOP 09 o výzvě Miroslava Kalouska k blokování volby vedení Sněmovny, které by zabránilo vzniku menšinové vlády ANO.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Představitelé ANO Jaroslav Faltýnek a Radek Vondráček po jednání s SPD

16:38 - ANO s Piráty řešilo vytvoření speciálního výboru pro eGovernment, který by měl být podle předsedy Pirátů Ivana Bartoše vyčleněn z výboru pro veřejnou správu.

Piráti mají navíc zájem o bezpečnostní výbor a výbor životního prostředí, školství a evropské záležitosti. Chtěli by i post místopředsedy Poslanecké sněmovny.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Tomio Okamura a Radim Fiala přicházejí na povolební jednání s ANO.

16:08 - „Předčasné volby jsou nejhorším možným řešením. To vyčerpává i finančně,” tvrdí Okamura.

Hnutí SPD a hnutí ANO by od 16 hodin měla právě vyjednávat o podpoře menšinové vlády či o koaliční spolupráci jednat. „Možná naši podporu nepotřebuje a možná ji potřebuje a možná nám něco řekne,“ řekl novinářům Okamura. [celá zpráva]

16:06 - Okamura míní, že vláda by měla požádat o důvěru. Nesouhlasí tak s návrhem Miroslava Kalouska (TOP 09), aby se strany pokusily zabránit ustavení Sněmovny. Zároveň řekl, že vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny je na hranici ústavnosti. „Vláda by měla získat důvěru ve Sněmovně a pokud ji nezíská, tak by měl přijít druhý pokus,“ řekl Okamura.

16:04 - „Nevidíme prostor pro podporu menšinové vlády,” uvedl šéf SPD Tomio Okamura.

15:50 - Babiš uvedl, že by jeho vláda akceptovala i návrhy zákonů z dílny opozice.

15:48 - Až bude ustaveno vedení Sněmovny a Bohuslav Sobotka podá demisi, jmenuje prý Zeman Babiše premiérem. Pokud Sněmovna nevysloví vládě důvěru, jmenuje je Zeman opět.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) pověřil předsedu ANO Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

15:40 - Babiše mrzí, že ostatní strany odmítly koaliční spolupráci s hnutím ANO. Pokusí se proto sestavit menšinovou vládu. Poslance bude chtít přesvědčit programem.

Co nejdříve chce Babiš ustavit novou Sněmovnu.

15:37 - Prezident Miloš Zeman pověřil Andreje Babiše jednáním o sestavení vlády.

„Andreji, ať se ti daří,” popřál prezident Babišovi. [celá zpráva]

14:51 - Piráti nepodpoří menšinovou vládu, kterou chce sestavit předseda vítězného hnutí ANO Andrej Babiš. Novinářům to před jednáním se zástupci ANO řekl předseda Pirátů Ivan Bartoš.

Záznam: Briefing po jednání ANO s PirátyVideo: Novinky

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Babiš se jednání s Piráty neúčastní, má ve stejnou dobu schůzku s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. [celá zpráva]

13:38 - Středočeská hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) oznámila, že se vzdává poslaneckého mandátu a zůstane pouze ve vedení kraje. Uvedla to Česká televize. [celá zpráva]

Foto: Právo

Jaroslava Jermanová (ANO)

13:30 - Předseda občanských demokratů Petr Fiala také řekl, že je v úterý odpoledne čeká schůzka s TOP 09, na které budou probírat výzvu Miroslava Kalouska o neustavení Poslanecké sněmovny, čímž chce bojovat proti menšinové vládě Andreje Babiše bez důvěry Sněmovny [celá zpráva]

ODS i přesto zopakovala, že trvá na předsedovi Sněmovny, kam nominovala předsedu Petra Fialu. O tom, jaké je stanovisko prezidenta, bude ODS se Zemanem společně jednat ve středu.

„Budu od něj rád slyšet, jaká je jeho představa a nakolik se jeho myšlenky posunuly od situace před několika lety, kdy požadoval podporu pro vládu většinu 101 poslanců dokonce úředně ověřenou. Pokud se jeho myšlenky posunuly tím směrem, že stačí jednobarevná vláda, menšinová a ještě ani nemusí mít většinu, ale já počkám, co nám řekne,” doplnil Fiala.

13:20 - ODS představila své kandidáty na předsedy výboru. Jako předsedu školského výboru navrhuje Václava Klause ml., do čela bezpečnostního nebo obranného výboru nominovali Janu Černochovou, do volebního výboru Miroslavu Němcovou a do ústavněprávního výboru dlouholetého poslance Marka Bendu.

Záznam: Briefing ODS po jednání poslaneckého klubuVideo: Novinky

13:03 - Předsedou poslaneckého klubu TOP 09 ve Sněmovně bude končící šéf strany Kalousek. Bude tam mít ve Sněmovně přednostní právo k vystoupení na plénu. Místopředsedy poslanci zvolili Markétu Pekarovou Adamovou a Františka Váchu.

12:10 - Andrej Babiš dopolední jednání s ODS, KDU-ČSL ani výzvu Miroslava Kalouska zatím nekomentoval. Novinářům svůj postoj sdělí až po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Tisková konference se očekává kolem půl čtvrté odpoledne.

Foto: Petr Horník, Právo

Jan Bartošek (vlevo) s Pavlem Bělobrádkem (oba KDU-ČSL)

11: 50 - Podle předsedy lidovců Pavla Bělobrádka je to ale jen dočasné řešení. „Je to takový balónek od pana Kalouska. Takovéto žonglování je sice možné, ale pokud bude vůle ANO, SPD a Pirátů ustanovit Sněmovnu, tak se tomu zabránit nedá,“ komentoval Kalouskovu výzvu na neustavení Sněmovny Bělobrádek.

Menšinová vláda bez důvěry Poslanecké sněmovny je ale podle Bělobrádka problém. „Ale pokud s tím nic neuděláme, tak je to jedna z možných variant. Sněmovnu nelze blokovat do nekonečna,” doplnil Bělobrádek s tím, že v rukou to má prezident Miloš Zeman.

Záznam: Briefing po jednání ANO s KDU-ČSLVideo: Novinky

11:42 - Kalousek vyzval strany, které řekly, že nepodpoří menšinovou vládu Andreje Babiše, aby společně s TOP 09 podpořily neustavení Poslanecké sněmovny.

„Máme všichni jedinou možnost jak takové vládě zabránit. Nevolit ani (Radka) Vondráčka z hnutí ANO, ani (Petra) Fialu z ODS a neustavit schůzi Poslanecké sněmovny, dokud Andrej Babiš nevrátí pověření Miloši Zemanovi,“ řekl na tiskové konferenci Kalousek.

Záznam: Briefing Miroslava KalouskaVideo: Novinky

11:35 - Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek chce, aby nedošlo k ustavení nové Sněmovny. Chce tak zabránit tomu, aby mohla být sestavena jednobarevná menšinová vláda hnutí ANO. [celá zpráva]

11:22 - Fiala se také vyjádřil nad návrhy předsedy hnutí ANO Andreje Babiše o tom, že by do vlády mohl přizvat i některé odborníky z ODS, jmenovitě Václava Klause ml. nebo Janu Černochovou.

„Já to vnímám jako žert nebo nepovedený vtip ze strany Andreje Babiše a vůbec to nestojí za žádný komentář. Je to nesmysl, jen se nad tím usmějme,“ řekl Fiala.

Petr Fiala po jednání ODS s ANOVideo: Novinky

11: 20 - Předseda ODS Petr Fiala na krátkém brífinku po jednání s hnutím ANO řekl, že obě strany trvají na svých představách o předsedovi Poslanecké sněmovny. Hnutí ANO prosazuje Radka Vondráčka, zatímco ODS svého předsedu Petra Fialu.

11:16 -  ODS a hnutí ANO na jednání řešily obsazení výborů a vedení Sněmovny. ODS by podle Fialy chtěla vést tři až čtyři výbory, jaké přesně budou, prozradí až krátce po 13. hodině.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

10:04 - „Žádné zásadní kotrmelce nečekejte,” uvedla před jednáním Udženija k pozici ODS.

10:03 - Předsedu občanských demokratů Petra Fialu doprovázela místopředsedkyně Alexandra Udženija a šéf poslanců Zbyněk Stanjura.

10:00 - První jednání vede ANO s ODS.

Jednání, která probíhala minulý týden, nedala odpověď na otázky, jak bude vypadat budoucí kabinet a o jakou podporu se bude ve Sněmovně při hlasování o vyslovení důvěry opírat.

ANO nabídlo jednání o koaliční spolupráci občanským demokratům, kteří však takovouto variantu odmítli. Negativně se ke spolupráci s vítězným hnutím stavějí rovněž Piráti, lidovci, sociální demokraté, TOP 09 a hnutí STAN. Neopětované vládní ambice naopak neskrývá SPD Tomia Okamury.

ANO proto začalo uvažovat o sestavení menšinového kabinetu s odborníky. [celá zpráva] Komunisté nevyloučili, že by mohli menšinovou vládu tolerovat. [celá zpráva]

Zájem pokračovat projevili všichni stávající ministři za ANO, kromě šéfa státní kasy Ivana Pilného, který své rozhodnutí odejít avizoval již dříve.

Reklama

Související články

ODS dala Babišovi košem

Občanští demokraté odmítají návrh hnutí ANO na vstup do koalice. Vylučují i podporu menšinové vlády ANO. Zároveň na úterní tiskové konferenci vyjádřili souhlas...

Výběr článků

Načítám