Hlavní obsah

Babiš: V menšinové vládě by mohl být Klaus ml. nebo Černochová

Právo, rsk

Václav Klaus mladší (ODS) na školství, Jana Černochová (ODS) či Jan Hamáček (ČSSD) na obranu. I o takových jménech uvažuje lídr ANO Andrej Babiš jako o případných členech své menšinové vlády, kterou by měli tvořit nejen odborníci, ale i experti-politici. Výše jmenovaní podle Babiše patří právě mezi druhou skupinu.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš

Článek

„Nejsem populista, jsem pragmatik, který chce plnit program. Chci mít vládu pro lepší Česko. Když nikdo s námi do vlády nechce, tak se pojďme bavit o menšinové vládě s experty a politiky-experty, která bude prolínat programy všech stran. Budeme chtít přesvědčit politické strany a Sněmovnu s osobnostmi, které navrhneme. Na školství je expertem pan Klaus, paní Černochová nebo možná pan Hamáček zase na obranu,“ řekl v neděli v debatě na TV Prima Babiš.

Lídr ANO uvedl, že program jeho hnutí má programové průniky se všemi stranami. „Program tak budeme plnit sami a s ostatními budeme vyjednávat,“ uvedl dále Babiš s tím, že nejdříve je třeba, aby co nejrychleji začala fungovat Sněmovna a zvolilo její vedení, ideálně 20. listopadu.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Podle šéfa ANO jeho hnutí bude trvat na tom, aby ve vedení dolní komory zasedl současný místopředseda Sněmovny a poslanec ANO Radek Vondráček. „Vyhráli jsme volby s obrovským náskokem a máme na něj kandidáta s dobrým renomé. Přes to nejede vlak,“ prohlásil Babiš.

Lídr ANO také odmítl spekulace, že by v kauze Čapí hnízdo mohl prezident Miloš Zeman zastavit Babišovo trestní stíhání. V takovém případě by ukončení trestní stíhání musel sám sobě kontrasignovat Babiš v roli premiéra.

„To by bylo absurdní, totálně bych se takovým krokem zkompromitoval a uznal bych tím, že mám nějaký problém. Žádný problém nemám, celá kauza je vylhaná,“ prohlásil Babiš.

Reklama

Výběr článků

Načítám