Hlavní obsah

Na hřebenech Krkonoš se už drží sněhové pokrývky, místy až metr vysoké

Právo, pra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krkonoše

Zatímco lyžařská střediska v Krkonoších zůstávají prozatím bez sněhu, hřebeny už pokrývá souvislá dvaceticentimetrová sněhová vrstva. „Teploty se nahoře v pondělí ráno pohybovaly okolo minus čtyřech stupňů, takže by se sníh, který postupně padal od soboty, mohl nějakou dobu udržet,“ konstatoval Pavel Jirsa ze špindlerovského ústředí Horské služby Krkonoše.

Foto: web kamera

Sníh na Medvědíně.

Článek

„Místy jsou navíc možná metrové návěje, což někde ztěžuje pohyb po horských stezkách. Sníh je čerstvý a může se propadat,“ doplnil Jirsa.

Turisty první souvislá sněhová pokrývka nadcházející zimy na horské hřebeny a nejvyšší českou horu Sněžku láká. Ne každý však túru za sněhem zvládne, což v sobotu zjistil i jeden zahraniční turista, který málem zaplatil zdravím, ne-li životem.

Muž uvázl na zledovatělém úbočí Sněžky. Naštěstí duchapřítomně kontaktoval Horskou službu. Turistovi záchranáři pomohli z vrcholu nejvyšší české hory na stanici lanovky na Růžovou horu, odkud pokračoval do Pece pod Sněžkou.

„Myslel si, že je zdatný. Nakonec ho opustily síly a nemohl kvůli zledovatělému terénu dolů. Nadále platí výstraha na ledovku a sníženou viditelnost. Doposud fouká silný vítr, který by měl postupně slábnout,“ varuje Jirsa.

Výlet na krkonošské hřebeny od pondělí komplikuje pravidelná odstávka lanovky z Pece na Sněžku, spojená s běžnou údržbou. Odstávka potrvá do 8. prosince. Lanovka bude po tuto dobu jezdit pouze o víkendech. Rozjede se též na státní svátek 17. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám