Hlavní obsah

Vítr má první oběti. Ženu na Třebíčsku a muže v Jičíně zabily padající stromy

Právo, Novinky, ČTK, alf, kal
Aktualizováno

Silný vítr v Česku už má dvě oběti, na Třebíčsku v neděli zemřela žena, na niž spadl strom a padající strom zabil také muže v Jičíně. Vítr komplikuje také dopravu a dodávky proudu. Meteorologové už s předstihem varovali, že hrozí extrémně nebezpečné počasí. Výstraha před větrem platí od noci ze soboty na neděli až do nedělních 19 hodin.

Následky větru v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

U Starče na Třebíčsku zemřela mladá žena, na niž v lese spadl strom, uvedli hasiči s tím, že neštěstí se stalo kolem 09:30. Žena zemřela na místě.

V Jičíně pak modřín zabil muže, který šel v ulici U Stadionu po chodníku a zřejmě si nevšiml padajícího stromu.

„Na třiaosmdesátiletého muže spadl vlivem silného poryvu větru modřín, který se v třech metrech zlomil,” sdělila policejní mluvčí Šárka Pižlová.

„Vlivem větru došlo k vyvrácení vzrostlého stromu v momentě, kdy tam procházel starší muž,” potvrdil mluvčí záchranné služby Ivo Novák. Muž zemřel na místě.

Statisíce domácností bez proudu

Vichřice a popadané stromy komplikují také dodávku elektřiny. Bez proudu byly stovky tisíc domácností. Energetická společnost ČEZ kvůli tomu vyhlásila kalamitní stav pro několik krajů.

Pro hlášení poruch mohou lidé volat na linku 800 850 860, uvedl ČEZ, lidé však upozorňují, že mají problém se tam dovolat.

Hasiči na různých místech České republiky odstraňují spadané stromy a větve ze silnic a problémy jsou také na železnici. „Situace se mění podle toho, jak fouká, padají stromy a jak se vyřezávají,“ uvedl mluvčí Českých drah (ČD) Petr Šťáhlavský.

.

Foto: ČTK

Hasiči odstraňují spadané stromy.

Počasí také zvedá hladiny řek, na některých místech byl vyhlášen povodňový stupeň. [celá zpráva]

Vítr od rána postupně zesiluje od západu. „V nižších a středních polohách se mohou během dne ojediněle vyskytnout nárazy o rychlosti až 35 m/s (125 km/h), na hřebenech hor ojediněle i přes 45 m/s (160 km/h). Později odpoledne a večer bude vítr od západu postupně slábnout,“ uvedli ke své výstraze v neděli ráno meteorologové.

Problémy byly prakticky na celém území České republiky. Počet zásahů oproti normálu začal stoupat po půlnoci. „Událostí rapidně přibývá,“ popisoval ráno mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Vítr v tomto kraji například poškodil střechu haly v Nupakách u Prahy nebo střechu prodejny v Mníšku pod Brdy u Prahy.

Problémy jsou i v Praze. V ulici Na krutci třeba spadl strom na policejní auto.

V Praze zůstane v neděli kvůli větru zavřená zoo. Ředitel to zdůvodnil možným ohrožením návštěvníků padajícími větvemi a škodami z vichřice.

Silný vítr v PrazeVideo: Zuzana Křesťanová, Novinky

V Libereckém kraji silný vítr, který dosahoval v nárazech rychlosti přes 100 km/h, zastavil ráno provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Vítr polámal i některé stromy u dolní stanice. V neděli už se lanovka zřejmě nerozjede, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán.

„S ohledem na varování od meteorologů nečekáme, že by někdo dorazil i kdyby se vítr uklidnil,“ uvedl Štěpán.

Co se silnic na severu Čech týká, podle dopravního webu policie popadané stromy komplikují provoz hlavně na silnicích v Ústeckém kraji, v Libereckém kraji byla situace na silnicích klidnější.

Větrná smršť také zastavila provoz na několika železničních tratích. Třeba na jihu Čech byl kvůli spadlému stromu ráno zastaven provoz na železniční trati mezi Volary a Vimperkem.

Počasí mělo dopad také na městskou dopravu. Kvůli silnému větru, který způsobuje výpadky elektřiny, v Pardubicích v neděli nejezdí trolejbusy.

Foto: ČTK

Hasiči zasahují v Pardubickém kraji.

Vítr hasičům ráno komplikoval také likvidaci požáru rodinného domu v Pluhově Žďáře na Jindřichohradecku. Plameny už se podařilo uhasit, proč začal dům hořet, se vyšetřuje.

Foto: ČTK

Vítr vyvrátil stromy na mnoha místech republiky.

S větrem souvisí i některá omezení pohybu ve městech. Kvůli hrozbě pádu stromů magistrát města Jihlavy kolem nedělní desáté hodiny rozhodl o okamžitém uzavření Ústředního hřbitova v Jihlavě v Žižkově ulici.

„Na hřbitově silný vítr vyvrátil nebo zlomil nejméně dva stromy. Vzhledem k dalšímu vývoji počasí a v zájmu ochrany lidského zdraví je hřbitov s okamžitou platností uzavřen. Na místě jsou strážníci městské policie,“ informoval mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Foto: ČTK

Popadané stromy zatarasily cesty i silnice.

Padající strom může také za smrt ženy na Třebíčsku. Spadl na ni u obce Stařeč. Žena zraněním na místě podlehla.

Kvůli hrozbě pádu stromů magistrát města Jihlavy kolem nedělní desáté hodiny rozhodl o okamžitém uzavření Ústředního hřbitova v Jihlavě v Žižkově ulici.

„Na hřbitově silný vítr vyvrátil nebo zlomil nejméně dva stromy. Vzhledem k dalšímu vývoji počasí a v zájmu ochrany lidského zdraví je hřbitov s okamžitou platností uzavřen. Na místě jsou strážníci městské policie,“ informoval mluvčí magistrátu Radek Tulis.

Foto: HZS Olomouckého kraje

Hasiči u popadaných stromů v Olomouckém kraji

V souvislosti s nebezpečím zůstává po celou neděli uzavřený největší hřbitov ve Zlíně. Tisíce lidí tak musejí pro návštěvu hrobů svých zesnulých zvolit v období Dušiček jiné datum.

Foto: ČTK

Nejsilnější vítr hrozí v odpoledních hodinách.

Takzvaný Lesní hřbitov se nachází jižně nad Zlínem uprostřed lesního porostu na ploše dvaceti hektarů. V třicátých letech jej nechal vybudovat Tomáš Baťa. Nynější les je smíšený porost ve stáří 80 až 100 let, který je veden jako les zvláštního určení.

Před větrem varuje i horská služba. „Silný vítr, na horách může dosahovat nárazy kolem 160 kilometrů v hodině. Hrozí polomy v lesních porostech,“ řekla dispečerka. Turisté by do lesů proto raději neměli vyrážet.

Reklama

Výběr článků

Načítám