Hlavní obsah

Babišova finta a marketingová mlha. Politici odmítají jeho vládu odborníků

Právo, Novinky, zpe, ren, kab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Plán šéfa hnutí ANO Andreje Babiše, že se pokusí sestavit menšinovou vládu, do které nasadí odborníky, se nezdá většině představitelů politických stran. Napříč spektrem se shodli, že jde o vějičku na lidi, fintu či marketingovou mlhu.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Zlínského kraje a senátor Jiří Čunek

Článek

Babiš o menšinové vládě mluvil v souvislosti s dosavadním povolebním vyjednáváním.

„My jsme absolvovali ta kola rozhovorů s těmi stranami a hnutími a jejich mediální vyjádření, která jsou kategorická a nepřipoušějtí vůbec žádnou možnost, že by s námi šel někdo do vlády kromě SPD, a to my nechceme, a tak zkusíme menšinovou vládu odborníků v kombinaci s našimi politiky a ministry a zkusíme Sněmovnu přesvědčit,” sdělil v pátek Novinkám Babiš.

Foto: Renata Bohuslavová, Novinky

Předseda ANO Andrej Babiš

Babiš řekl, že preferuje podporu od stran z dosavadní vládní koalice, tedy od ČSSD a KDU-ČSL, a pak také od stran, s nimiž má ANO styčné body v programu. Chce při sestavování vlády oslovit dosavadní ministry za ANO a odborníky.

Poznamenal také, že je na úterý pozván do Lán, kde by měl od prezidenta Miloše Zemana dostat pověření vyjednávat o vládě.

Čunek: Babiš chce vládu, která ho bude poslouchat

„Mně se ta varianta vůbec nelíbí. To je jen finta na neznalé, že nějaký odborník může řídit vládu,” reagoval Čunek na dotaz novinářů při příchodu na jednání širšího vedení lidovců, které se zabývá volebním výsledkem. „On totiž ten, kdo umí stavět mosty a silnice, může být výborný odborník, ale v té vládě bude hlasovat také o sociálním systému, daňových záležitostech a tak dále,” vysvětloval.

Hejtman dodal, že by preferoval koaliční spolupráci. „Vláda odborníků je taková vějička. Chápu Andreje Babiše, protože to je tak, že v té vládě odborníků, kde by každý uměl jen to svoje, tak pak by ta vláda dělala jen to, co chce on. To nemá příliš demokratickou fazónu,“ konstatoval Čunek.

Foto: David Ryneš, Novinky

Rozdělení mandátů po volbách

Lídr občanských demokratů Petr Fiala prohlásil, že Babiš si jde plnit sen o jednobarevné vládě. „Je to jedna z možností, pro které musí získat tato vláda úplně stejnou podporu většiny ve Sněmovně jako každá jiná vláda. Pan Babiš si jde plnit sen, že chce vládnout sám. My jsme už oznámili, že nevyslovíme podporu menšinové vládě premiéra Andreje Babiše,” zopakoval Fiala.

Menšinovou vládu nechce podpořit ani Tomio Okamura se svou SPD. „My menšinovou vládu podporovat nebudeme. Nevidíme k tomu důvod. Jsou tam vidět určité názorové rozpory. Oni například odmítají referendum o vystoupení z EU. Odmítli také zrušení Senátu,” vyjmenovával.

Dodal, že nechce podporovat vládu, ve které by seděl obviněný premiér. „Buď budeme součástí vlády za podmínky, že bude prosazen náš program. Jestli někdo chce, abychom někomu dělali stafáž, tak to ne, a ani nebudeme odcházet ze sálu, abychom snižovali kvórum,” dodal Okamura.

Případnou menšinovou vládu Andreje Babiše odmítá i ministr zahraničí Lubomír Zaorálek. ČSSD prý pro ni rozhodně ve Sněmovně ruku nezvedne. „Byli bychom jediná země v Evropě, která by měla trestně stíhaného premiéra,” podotkl pro Právo.

Ani plán, že by Babiš obsadil vládu odborníky, u Zaorálka neobstál. „Je to klam. Stále by to byla jen vláda jedné strany za skryté podpory jiné strany ve Sněmovně,” dodal. Odborníci by podle něj byli jen loutkami toho, kdo má politickou moc.

Je to marketingová mlha, tvrdí Kalousek

Babišův plán zkritizoval i předseda TOP 09 Miroslav Kalousek. „Vláda je politický orgán a ministři jsou politici, kteří dělají politická rozhodnutí. Je úplně jedno, zda jsou, či nejsou členy strany. Jsou to politici z titulu své funkce a říkat jim nestraničtí odborníci je pouze marketingová mlha,” sdělil Novinkám Kalousek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda TOP09 Miroslav Kalousek

Dodal, že taková vláda bude jednobarevnou vládou politiků za hnutí ANO a je vyloučeno, že by jí poslanci za TOP 09 vyjádřili důvěru.

Šéf hnutí STAN Petr Gazdík Novinkám napsal, že je jedno, zda Babiš vezme do vlády odborníky. Podle něj to dělaly i předchozí vlády.

„Musí jen na férovku říct: toto je politicky jednobarevná vláda hnutí ANO. Nedemokratické není, zda v ní budou odborníci, ale jak bude rozhodovat, o jakou většinu a o které síly se bude v Poslanecké sněmovně opírat. A jaké kroky bude dělat,” reagoval Gazdík.

Komunisté: Dalo se to čekat

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa se takový krok od Andreje Babiše dal čekat. „Já jsem přesvědčen, že se to dalo čekat poté, co absolvoval první kolo s jednotlivými představiteli politických stran,“ řekl Filip.

Zda by KSČM takovou vládu podpořila, zatím ale zcela jasně neřekl. „Pokud to hnutí ANO předloží jako věc k jednání, svolám na to určitě zasedání výkonného výboru,“ dodal Filip.

Staronový předseda poslaneckého klubu Pavel Kováčik však uvedl, že KSČM jakoukoli vládu, kde hnutí ANO je, nepodpoří. „Neexistují okolnosti, za kterých bychom my podporovali vládu.“

Reklama

Výběr článků

Načítám