Hlavní obsah

Sněmovna omládla a bude v ní více žen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrný věk nově zvolených poslanců je 47,5 roku, což je ve srovnání s předchozími volbami před čtyřmi lety o dva roky méně. Ve Sněmovně bude i více žen. Voliči jich zvolili 44, takže počet poslankyň se oproti předchozímu volebnímu období zvýší o pět. Vedlejší dopady voleb v neděli zveřejnili statistici.

Foto: Tomáš Binter, ČTK

Ilustrační foto

Článek

Nejstarším poslancem je 79letý Karel Schwarzenberg (TOP 09) nejmladšími jsou 21letí Dominik Feri a František Kopřiva. Z výsledků sněmovních voleb mimo jiné také vyplývá, že dojde i k vyhlášení doplňovacích senátních voleb v obvodu č. 39 Trutnov, kde byl poslancem zvolen senátor Jiří Hlavatý.

„Stoprocentní volební účast byla v obci Čilá a v některých zahraničních volebních okrscích. Naopak nejnižší volební účast v obcích na našem území byla ve Vřesové na Sokolovsku, jen 22,2 procenta,“ citovala další z letošních volebních zajímavostí předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Iva Ritschelová.

Z hlediska statistiků narostla ve srovnání s volbami v roce 2013 celková volební účast o 1,4 procentního bodu. Cestu k urnám našlo 5 091 065 lidí, tedy 60,84 procenta oprávněných voličů. Přesto to není nijak závratné číslo. [celá zpráva]

Zatímco vítězné hnutí ANO dostalo přes 1,5 miliónu hlasů, některá z kandidujících uskupení oslovila pouze několik desítek či stovek lidí. Hnutí Česká národní fronta tak dostala pouze 117 hlasů.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek voleb do poslanecké sněmovny

První sečtený okrsek byl 22 minut po uzavření volebních místností v jihočeském Kostelci nad Vltavou, na poslední data se muselo čekat v Sedloňově na Královéhradecku, kde musela volební komise opravovat zápis o výsledku hlasování.

ČSÚ se v sobotu rovněž musel vyrovnat s technickými problémy, zhruba na hodinu zcela vypadl volební web a krátkodobé výpadky měl i poté. [celá zpráva]

Výsledky voleb do Poslanecké sněmovny
Strana
ANO
ODS
Piráti
SPD
KSČM
ČSSD
KDU-ČSL
TOP 09
STAN
zdroj: volby.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám