Hlavní obsah

Schůze zastupitelstva v Praze trvala jen dvě minuty, koalice okruhy řešit nechtěla

Právo, Petr Janiš
Praha
Aktualizováno

Druhá mimořádná schůze pražských zastupitelů k problematice dopravních okruhů trvala dvě minuty. V nich primátorka Adriana Krnáčová (ANO) přečetla seznam omluvených zastupitelů převážně z koaličních řad a konstatovala neusnášeníschopnost. Opozici to rozlítilo, podle ní se nic takového ještě nestalo. Primátorka schůzi označila za předvolební estrádu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Primátorka Adriana Krnáčová (ANO)

Článek

„Byli jsme svědky absolutní arogance moci,“ řekl šéf klubu TOP 09 Václav Novotný. Připomněl, že radní mají zhruba stotisícové platy.

„Nepřišlo 32 zastupitelů. Nejméně 22 z nich je placeno a buďte si jisti, že fešácky. Tak by aspoň mohli chodit do práce,“ dodal Novotný. Podle něho je na místě odvolat všechny radní a placené šéfy výborů.

Termín jednání stanovila primátorka

Již minulý týden prosakovaly zprávy o tom, že se zastupitelé ANO, ČSSD a Trojkoalice nezúčastní mimořádného jednání naplánovaného na den před volbami. Nechtěli prý dát pravicové opozici – TOP 09, ODS a klubu Nezávislých, které schůzi vyvolaly – prostor k exhibicím.

Kolegům se nedivím, že se raději věnovali práci namísto toho, aby se účastnili té předvolební estrády
primátorka Adriana Krnáčová k absenci koaličních zastupitelů

„Jsem připraven problematiku okruhu probrat na řádném jednání 2. listopadu,“ řekl Právu před několika dny náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Šéf klubu ANO Michal Hašek se odmítl vyjádřit. „Neřeknu vám k tomu nic,“ reagoval na pokus Práva.

Foto: ti, Právo

Stav okružních komunikací v hlavním městě

Místopředsedkyně ODS Alexandra Udženija uvedla, že termín den před volbami stanovila pro mimořádnou schůzi primátorka Krnáčová. Podle ní koalice předem věděla, že se účastnit nebude, Udženija to označila za výsměch Pražanům. „Oni se dohodli, že nepřijdou, to jsou řízené obstrukce,“ uvedla Udženija.

Primátorka Krnáčová označila snahu opozice za „předvolební estrádu”. „Kolegům se nedivím, že se raději věnovali práci namísto toho, aby se účastnili té předvolební estrády. Ani celá opozice to asi nepovažovala za nutné, protože v době zahájení zdaleka nebyla kompletní. Zřejmě nebude náhoda, že v předvolebním měsíci bylo svoláno mimořádné zastupitelstvo už podruhé,” citovala primátorku ČTK.

Snaha o odvolání Plamínkové

ODS podle ní chtěla navrhnout odvolání radní Jany Plamínkové (Trojkoalice, STAN) kvůli vyjádření k posouzení vlivu jedné z chystaných staveb Pražského okruhu na životní prostředí. Ačkoli šlo převážně o technické věci, pražští radní dopis Plamínkové ex post stáhli a odhlasovali, že město žádné připomínky nemá.

Udženija si myslí, že při hlasování o Plamínkové by koalice nemusela být jednotná, a proto se raději schůzi vyhnula. „Kdyby tady byli a padl by návrh na odvolání radní Plamínkové, těžko by se udrželi, aby ji neodvolali,“ poznamenala místopředsedkyně ODS.

Sabotování jednání

Když zastupitelé podle šéfa opozičního klubu pirátů Jakuba Michálka posílají omluvenky, mají uvádět důvod, což většina neudělala. „Mají zákonnou povinnost chodit na jednání zastupitelstva,“ uvedl Michálek. Z koaličních zastupitelů se podle něho na schůzi elektronicky přihlásil jediný, Jaroslav Štěpánek z ANO. Dokonce ani primátorka Krnáčová neměla podle Michálka svou kartu v zařízení, když četla seznam omluvených.

Do 15 dnů se má konat náhradní jednání, nelze vyloučit, že jeho termín bude svolán na 2. listopad, v němž se sejdou zastupitelé řádně.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám