Hlavní obsah

Babišův první ministerský tip? Vondrák na školství

Právo, Jan Rovenský

Pokud by ANO sestavovalo vládu, mohl by jeho kandidátem na ministra školství být moravskoslezský hejtman, vysokoškolský profesor a někdejší rektor Vysoké školy báňské – Technické univerzity Ostrava Ivo Vondrák. Právu to ve středu řekl lídr hnutí Andrej Babiš.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Bývalý rekotr VŠB-TU Ivo Vondrák.

Článek

„Pan Vondrák je určitě člověk, který by bez problémů mohl dělat ministra školství, pokud by ANO sestavovalo vládu. Když ve vládě nebudeme, tak pan Vondrák může být poslanec i hejtman, to propojení je důležité a může být užitečné,“ řekl Babiš.

Vondrák sdělil Právu, že počítá s tím, že bude zastávat funkce poslance a šéfa kraje. „Absolutní priorita je hejtman,“ uvedl. Na dotaz, zda by šel do vlády, doplnil: „Tuto ambici zatím nemám.“ Babiš přitom opakovaně tvrdí, že z kumulace funkcí není nadšený, podle něj je ale třeba posuzovat jednotlivé případy, jako v případě Vondráka. Jeho slova mohou být vodou na mlýn pro čtyři ostatní hejtmany babišovců, kteří se ucházejí o post poslance.

Hejtmanům se Sněmovna líbí

Téměř jistý vstup do dolní komory má olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, který vede tamní kandidátku ANO, podobně jako šéfka Asociace krajů ČR a karlovarská hejtmanka Jana Vildumetzová a šéfka Středočeského kraje Jaroslava Jermanová, které kandidují ze čtvrtého místa.

Okleštěk na dotaz, jak by si vybral, nereagoval, Vildumetzová Právu sdělila, že je pro ni „kumulace uvolněných funkcí nepřijatelná“. Jermanová už dřív Právu řekla, že je na kandidátce, aby pomohla ANO. „Nemám problém nevzít jednu z funkcí, která se objeví. Nekumulovala jsem funkce jako jiní lidé. V tuto chvíli tedy nebudu dělat závěry, ale na hejtmanství každopádně zůstat chci,“ sdělila.

Jihomoravský hejtman za ANO Bohumil Šimek sice kandiduje až z 18. místa, ale jako známá tvář může přeskákat díky kroužkování. Ten však podle svých slov má jasno. „Určitě dvě funkce mít nebudu. Budu hejtmanem,“ uvedl pro Právo.

Do poslaneckých lavic se nehrnou

Ostatní hejtmani se do Sněmovny nehrnou. Vedení ČSSD už před časem přijalo doporučení mířící proti kumulaci funkcí. Z pěti hejtmanů soc. dem. kandiduje jediný, nestraník Jiří Běhounek, který je lídrem kandidátky na Vysočině a stranickému vedení se vzepřel už v tomto volebním období, kdy zůstal hejtmanem i poslancem.

Na Liberecku z posledního, 17. místa kandiduje tamní hejtman Martin Půta (STAN). Zlínský lidovecký hejtman Jiří Čunek nekandiduje, už je ale senátorem. Ve volbách nekandiduje ani pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO), ani ústecký hejtman Oldřich Bubeníček (KSČM).

Reklama

Výběr článků

Načítám