Hlavní obsah

Česko má přijmout 200 tisíc cizinců na práci, navrhl Pilný. Nebezpečné, odmítl to Zaorálek

Právo, Karolina Brodníčková

Pár dnů před volbami vypukla mezi největšími vládními stranami ČSSD a ANO válka o pracovníky z ciziny. Ministr financí Ivan Pilný (ANO) předložil vládě dokument, podle něhož by ČR měla postupně přijmout až 200 tisíc cizinců na práci. Lídr ČSSD a ministr zahraničí Lubomír Zaorálek to odmítl, podle něj by takový příliv migrantů ohrozil bezpečnost v zemi.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Ivan Pilný (ANO)

Článek

Jaká rizika přílivem cizinců hrozí, odmítl Zaorálek říci, neboť prý podléhají utajení. Podle zdroje Práva může být problémem příliv Vietnamců. Ti bývají často v hledáčku policie kvůli nelegální výrobě drog, které pak z Česka pašují do Evropy, a tím kazí naše vztahy se zahraničními partnery, zejména s Německem.

Neveřejný dokument, který vychází i z podkladů exministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše, předložil Pilný ministrům ve středu a Právo jej získalo.

Vláda o něm nehlasovala, materiál byl podán jen „pro informaci“. S jeho zněním nesouhlasil ani vicepremiér a předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. „Jako takový materiál nic neřeší a nenavrhuje, nehlasuje se o něm, je to spíš předvolební útok ANO na ČSSD,“ komentoval to pro Právo.

Podle stanoviska ministerstva financí šlo zejména o zahájení rozpravy. „Materiál měl jedinou ambici, aby se diskuse o tom otevřela. Stalo se to, že to téma vláda otevřela, ale neshodla se,“ řekl Právu mluvčí ministerstva financí Michal Žurovec.

„Levná síla pro Agrofert“

„Ministerstvo financí hodlá podpořit zaměstnavatele, kteří právě v rámci tuzemského pracovního trhu nemohou najít zaměstnance, a to dlouhodobě. Neobsazení pracovních míst má negativní dopady na tyto zaměstnavatele, které mohou vést k ekonomickým ztrátám zaměstnavatelů nebo případně až k jejich zániku,“ píše se v Pilného dokumentu.

Zmiňuje společnost Futaba, zabývající se výrobou automobilových dílů, která nabízí Vietnamcům 170 míst. Materiál řeší také mimo jiné možný nábor pracovníků z Ukrajiny.

Podle Zaorálka jde Pilný na ruku Babišovi, který chce levnou pracovní sílu z ciziny i pro fabriky patřící Agrofertu. „Bylo to předloženo úplně absurdním způsobem, dokonce bez připomínkového řízení,“ řekl Právu Zaorálek.

Babiš: Je to lež

Dovézt 200 tisíc zahraničních pracovníků Zaorálek ostře odmítl. „Migrace z těch zemí, které oni navrhují, představuje ohromné bezpečnostní riziko. Ve skutečnosti ti lidé nedostanou ani tu mzdu, kterou jim ten dotyčný zaměstnavatel nabízí. Protože my víme, že mafie, která sem ty pracovníky často dováží, je obere o velkou část mzdy,“ zlobí se Zaorálek.

Odmítáním přílivu takových pracovníků prý brání otrocké práci. „Andrej Babiš byl u jednání, u kterých jsem byl já. On ví, jak velké bezpečnostní riziko to představuje a že de facto dovoz této levné pracovní síly je dovoz otrocké práce, který je spojen s bezpečnostním rizikem,“ zdůraznil.

Babiš však jeho slova odmítl. „Žádnou bezpečnost tím samo­zřejmě české firmy neohrozí, nechtějí přece přijímat nebezpečné lidi, ale prověřené pracovníky, kteří sem přijdou na konkrétní pracovní místo. Je to přání českých firem. Taky například šéf středočeské záchranky mluvil o potřebě doktorů a sester z Ukrajiny,“ sdělil Právu.

„Bez toho budou některé české firmy omezovat výrobu, respektive nebudou moci investovat a naše ekonomika bude stagnovat. Našim lidem to práci nevezme ani je to neohrozí,“ dodal Babiš s tím, že Zaorálka už žádal dva roky, aby zatočil s korupcí na ambasádách na Ukrajině a zprůhlednil udělování pracovních víz.

„Neudělal s tím vůbec nic, naopak svojí pasivitou podpořil pracovní agentury, které často zneužívají svoje postavení. Ať už je po volbách, protože ČSSD ze sebe chrlí horší a horší blbosti každý den,“ dodal Babiš.

Na straně požadavků hnutí ANO stojí Hospodářská komora, na straně ČSSD zase odboráři, kteří se obávají, že cizinci v tuzemsku sníží cenu práce.

Lidovci uprostřed

„Pokud chceme, aby ekonomika rostla i v příštích letech, jsou nutná zásadní dlouhodobá systémová opatření. Tedy reforma vzdělávání, mobilizace neaktivních skupin obyvatelstva – například žen pečujících o děti nebo o staré rodiče. Operativní řešení spočívá v odstraňování bariér při náboru zahraničních pracovníků,“ řekl šéf komory Vladimír Dlouhý.

Mezi znesvářenými stranami stojí lidovci. „Zodpovědné dočasné přijímání pracovníků ze zahraničí podporujeme, ale nemělo by podvázat tlak na zvyšování mezd a inovace v podnicích. Řešením jsou dlouhodobě české děti, tedy podpora českých rodin, ne dovoz cizinců,“ míní předseda Bělobrádek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám