Hlavní obsah

Strany před volbami musí krotit vlastní členy, kteří si pouští pusu na špacír

Právo, Karolina Brodníčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do voleb zbývá už jen týden a politické strany loví každý hlas, na ulicích i internetu. Jenže kromě politických soupeřů musejí bojovat občas i s vlast­ními lidmi. Někteří si totiž obzvlášť na sociálních sítích pouštějí pusu na špacír a razí názory, které se od těch, jež hlásá centrála, značně liší.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ústecký lídr ČSSD Jaroslav Foldyna

Článek

Jedním z nejznámějších buřičů je ústecký lídr ČSSD Jaroslav Foldyna, který si slovo „rebel“ dokonce dal na propagační leták: „Jen mrtvé ryby plavou s proudem. Preferenční hlas pro rebela.“

Ministry soc. dem., kteří se radovali z dosažení dohody s majitelem vepřína v Letech, v srpnu pozlobil svým nesouhlasem s jeho odkupem: „Musíme se postarat o naše nemocné a postižené. Musíme pomoci všem, ke kterým se štěstí otočilo zády… A teprve až to všechno uděláme, až to všechno bude hotovo, teprve pak si můžeme sednout a přemýšlet, jestli máme koupit ten prasečák,“ napsal.

Nedůvěru k vlastní straně zase před pár týdny veřejně přiznal bývalý brněnský primátor a šestka jihomoravské kandidátky Roman Onderka, když na Facebook napsal: „Obávám se, že ČSSD má ono pomyslné dno na dosah. Mnoho sociálních demokratů si moc dobře uvědomuje, že bez změn to do budoucna nepůjde.“

Klaus ml. by chtěl z EU ven, ODS to v programu nemá

Pestrost v názorech se projevuje ale i v ODS. Například trojka pražské kandidátky Václav Klaus ml. navzdory hlavnímu proudu ve straně už před rokem napsal, že má Česká republika vystoupit z EU i za cenu, že o třetinu zchudne. Jindy zase dodal, že nesnáší „papaláše z EU“.

Předseda ODS Petr Fiala hlásá něco jiného. „ODS má program, kde je jasně popsán náš vztah k EU. Chceme ji reformovat a být jejím platným členem, který bude dbát na naše národní zájmy. ODS není stranou jednoho muže, ale řady osobností. S Václavem Klausem se v řadě věcí shodnu a v některých ne, ale tak už to v pravicových stranách chodí a je to správné,“ napsal Právu.

Nerozpadneme se, myslí si šéf pirátů Bartoš

Své „černé ovce“ mají mezi sebou i piráti, kteří sami sebe charakterizují jako liberální a proevropskou stranu. Z vedení strany v březnu vyloučili jihomoravského zastupitele Ivo Vašíčka, který propagoval odchod Česka z EU. Vašíček přesto kandiduje jako čtyřka do Sněmovny na jižní Moravě.

Ve straně však není zdaleka sám, kdo razí kontroverzní názory. Z rok staré komunikace současné šestky jihomoravské kandidátky Ondřeje Kotase lze například vyčíst pozitivní postoj k diktaturám.

„Hulení s tím nemá nic společnýho a moje názory jsou v tom­hle už několik let konzistentní. Diktatura rozhodně není špatná věc, jde jen o formu, jakou je provedena. Myšlenka demokraticky zvoleného diktátora s možností jeho odvolání v občanském referendu mi přijde jako ideální forma vlády,“ napsal.

Nyní Kotas, který byl místopředsedou jihomoravských pirátů, tvrdí, že jeho slova byla účelově vytržena z kontextu. „Kdo hledá pravdu, dočte se později v inkriminovaném vlákně, že došlo k nepochopení jednoho vtipu. Ale to se konkurenci nehodí do krámu – je zajímavé, že si toho všimli až teď. Proč asi?“ napsal Právu.

Předsedu pirátů Ivana Bartoše vyjadřování Kotase neznepokojilo. „To byla nějaká jeho ironická poznámka. To je nějaká sranda, nějaký nesmysl. Já o tom s ním mluvil,“ řekl Právu. Podle Bartoše nehrozí, že by se strana po volbách kvůli názorovým proudům rozpadla.

„Máme zcela jasné stanovy a vnitřní demokratická pravidla. Pirátské principy jsou naprosto fundamentální. Zároveň jsme i mezinárodní hnutí. Ve světě je přes padesát pirátských stran a třeba na Islandu jsou piráti ve Sněmovně již druhé období,“ napsal Právu.

Zdůraznil, že na rozdíl od Věcí veřejných, SPD Tomia Okamury nebo Úsvitu mají piráti jasná pravidla, směřování, program i strategii. Před nedávnem piráti vysvětlovali účast své zlínské jedničky Guiseppa Maiella na akci, kterou pořádal spolek na podporu Vladimira Putina. Ten prosazuje mimo jiné vystoupení Česka z NATO a EU. Maiella poté sesadili z pozice garanta pro obranu.

Reklama

Související články

Předvolební debatu ovládlo máslo

Máslo je drahé, ale po Vánocích jej bude dostatek a jeho cena poklesne. Na tom se shodli v páteční předvolební debatě České televize zemědělští experti...

Výběr článků

Načítám