Hlavní obsah

Právoplatně evidovaný udavač, Babiše dohnala minulost, připomínají oponenti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Politické oponenty lídra ANO Andreje Babiše verdikt slovenského ústavního soudu nepřekvapil. Podle šéfa ODS Petra Fialy jej dohnala minulost, lídr TOP 09 Miroslav Kalousek připomněl, že Babiš již byl obviněn z podvodu v případu dotací pro farmu Čapí hnízdo, a označil jej za „právoplatně evidovaného udavače”.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„Andreje Babiše opět dohnala jeho minulost. Verdikt Ústavního soudu SR jen potvrzuje, že nemá co dělat ve vládě, natož snad v jejím čele,“ uvedl Fiala k verdiktu s poukazem na Babišovy premiérské ambice.

„Rozhodnutí Ústavního soudu Slovenské republiky znamená, že hnutí ANO vede do voleb nejen člověk obviněný z podvodu, ale také právoplatně evidovaný udavač komunistické tajné bezpečnosti,“ zaútočil Kalousek.

Minulost, která Babiše dohnala, zmínil v reakci i lídr ČSSD Lubomír Zaorálek, byť prý nechtěl tyto věci zatahovat do předvolební kampaně.

„Člověk s takovou minulostí, který je navíc obviněn z podvodu, se nemůže ucházet o vysoké ústavní funkce. Shodilo by to ČR v zahraničí,“ odtušil. „Těch kauz je kolem něho opravdu příliš mnoho,“ doplnil pro Právo.

Slovenský ústavní soud ve čtvrtek zrušil dřívější rozhodnutí nižších soudů, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně. Babiš vědomou spolupráci s StB popírá. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám