Hlavní obsah

Další rána pro Babiše: Na Slovensku zrušili rozhodnutí, že byl u StB veden neoprávněně

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Košice
Aktualizováno

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš má pár dní před volbami další problém. Kromě obvinění z podvodu při čerpání dotací na Čapí hnízdo bude na Slovensku nadále čelit podezření, že byl agentem komunistické Státní bezpečnosti (StB). Tamní ústavní soud totiž ve čtvrtek zrušil dřívější rozhodnutí soudů nižší instance, které shledaly, že Babiš je v archivech StB veden neoprávněně.

Foto: Jan Koller, ČTK

Andrej Babiš v lednu 2014 u krajského soudu Bratislava I, který řešil jeho žalobu proti Ústavu paměti národa v souvislosti s archivními svazky. V nich je Babiš veden jako agent komunistické Státní bezpečností (StB).

Článek

„Rozhodnutím nejvyššího a krajského soudu došlo k porušení práva Ústavu paměti národa (ÚPN) na soudní ochranu a spravedlivé soudní řízení,“ napsal ÚPN ve svém odůvodnění.

Slovenský ústavní soud proto na základě stížnosti vrátil případ odvolacímu krajskému soudu v Bratislavě k novému projednání. Babišova pozice bude ztížena, protože soud se bude muset řídit právním názorem ústavního soudu.

Bývalí agenti nebyli zbaveni mlčenlivosti

Ústavní soud své rozhodnutí odůvodnil tím, že žalovanou stranou neměl být ÚPN. Verdikt je průlomový. Slovenský nejvyšší soud i nižší soudy totiž v minulosti opakovaně rozhodly, že lidé ve sporech o oprávněnost evidence u StB mohou žalovat právě ÚPN.

ÚPN, který je slovenskou obdobou českého Ústavu pro studium totalitních režimů, poukázal hlavně na to, že příslušníci StB, kteří u soudu dříve svědčili ve prospěch Babiše, nebyli zbaveni mlčenlivosti.

„Je to klíčové rozhodnutí. Pro nás určitě průlomové,“ reagoval na rozhodnutí slovenského ústavního soudu šéf ÚPN Ondrej Krajňák. „Sami se totiž podíleli na zločinech komunistického režimu,“ upozornil Krajňák. Podle šéfa ÚPN příslušníci StB buď lhali u soudu, nebo v době, kdy vytvářeli spis údajného agenta Bureše.

Spolupráci popírá

Babiš vědomou spolupráci s StB popírá. Připouští, že před rokem 1989 přišel do kontaktu s příslušníky StB jako pracovník podniku zahraničního obchodu Petrimex, ale žádnou spolupráci prý nikdy nepodepsal.

V dokumentech StB figuruje předseda ANO, který navíc v ČR čelí obvinění z dotačního podvodu na Čapí hnízdo, jako agent pod krycím jménem Bureš.

Dva bývalí důstojníci komunistické tajné služby však u soudu tvrdili, že Babiš naverbován nikdy nebyl. Před soudem prohlásili, že zpráva o Babišově získání coby agenta nebyla pravdivá, případně že Babiš s StB spolupracoval nevědomě.

Agenti StB tvrdí, že agentem nebyl

„Není spravedlivé, aby příslušníci StB tolik let po skončení komunistického režimu požívali větší důvěru soudů než důkazy, které máme v archivech, kterými jsou dokumenty, které tito příslušníci sami vytvořili nebo které obsahují stanoviska předních expertů," uvedl v reakci na minulá rozhodnutí soudů ÚPN.

Slovenské soudy rozhodovaly v případě Bureš v letech 2014 a 2015. V listopadu 2015 nejvyšší soud zamítl dovolání ÚPN. Ústav se proto obrátil k ústavnímu soudu.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda hnutí ANO a kandidát na ministra financí Andrej Babiš

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám