Hlavní obsah

Přehrada v údolí Oslavy nebude, skalní ostroh ozdobila socha Madony

Právo, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než 35 000 podpisů na petiční archy za záchranu jedinečného údolí řeky Oslavy na pomezí Vysočiny a jižní Moravy posbíral během několika měsíců folkový muzikant Roman Horký. K jeho úsilí se postupně přidalo několik dalších lidí a nakonec se podařilo něco vcelku neuvěřitelného. Spolu s politiky ve Sněmovně, kam petice směřovala se podařilo zastavit výstavbu přehrady.

Přehrada v údolí Oslavy nebude, skalní ostroh ozdobila socha Madony Video: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Naše iniciativa začala na jaře roku 2015, kdy jsem se poprvé dověděl, že na Oslavě má být údolní nádrže. Zpočátku jsme byli na shánění podpisů dva. Starosta Oslavan Vítězslav Aldorf a já. Později se se přidal starosta z nedalekých Ketkovic Josef Obršlík a v této trojici jsme rozjeli boj. Boj, ve kterém jsme několikrát upřímně řečeno ztráceli i poslední zbytky naděje, že se nám podaří zachránit  jedno z posledních původních údolí doslova panenských koutů, které u nás máme a dokážeme se účinně postavit blbosti a hlavně lobbismu,” popsal Horký peripetie kolem petice.

Nakonec se podle něj stal zázrak a poslanci se shodli, že podobná stavba je hloupost. „Na naši stranu se přidal i ekolog a bývalý ministr životního prostředí Laco Míko, který nám rovněž hodně pomohl,“ uvedl v sobotu Horký v údolí, kde nechal na památku úsilí všech 35 000 lidí, kteří se postavili na stranu přírody zhotovit sochu Madony.

Foto: Miroslav Homola, Právo

K soše se vyšplhala i další milovnice údolí Oslavy Ilona Csáková

„Je to vlastně poděkování i nebesům, protože něco zvrátit peticí, zvláště když někomu seberete takový kšeft, je u nás vlastně zázrak,“ dodal folkař.

Foto: Právo

Hranice zatopeného území.

Sochu posvětil brněnský farář Pavel Opatřil, který si spolu s dalšími milovníky zapíval spolu s Horkým a jeho první kapelou Trosečníci, či Ilonou Csákovou, která kouzlo řeky Oslavy už dávno s rodinou objevila také.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Roman Horký na skalním ostrohu nad řekou, kam nechal umístit sochu Madony, kterou posvětil farář Pavle Opatřil (vpravo)

Reklama

Související témata:

Související články

Vodní dílo odpůrci ženou až do parlamentu

Jedinečné údolí řeky Oslavy na pomezí jižní Moravy a Vysočiny možná zůstane zachované. A to přesto, že Povodí Moravy obdrží během několika dnů studii, kterou...

Výběr článků

Načítám