Hlavní obsah

Lídři se přeli o přínosech EET a zavedení eura

Právo, sp

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Volební lídři a experti politických stran se v pondělní předvolební debatě na ČT 24 přeli o fungování elektronické evidence tržeb a o loterii Účtenkovka, spuštěné v neděli. Do té se mohou lidé od 1. října přihlásit a registrovat své účtenky. Dalším sporným bodem byl i schodek rozpočtu, skutečný rozsah placených daní a (ne)přijetí eura.

Foto: Milan Malíček, Právo

Debata kandidátů před parlamentními volbami na téma státní finance.

Článek

Šéf hnutí ANO a bývalý ministr financí Andrej Babiš zavedení EET obhajoval slovy: „Výsledky jsou jasné, máme přebytek státního rozpočtu a evidence tržeb přinese do rozpočtu už letos asi pět miliard.“

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že si nikdo nemůže myslet, že by pět procent tržeb uniklých na DPH v maloobchodě přineslo do rozpočtu aspoň tolik, aby to pokrylo stovky úředníků, které musel stát přijmout. Kritizoval, že úniky velkých hráčů nikdo nesleduje a neřeší.

Marek Pieter (STAN) uvedl, že hnutí podalo kvůli EET podnět na úřad pro ochranu údajů. „Je to jen další nástroj k šikanování lidí,“ uvedl. Také on připomněl, že se nikdo nezabývá stamiliardovým odlivem zisků a kapitálu do zahraničí.

Jaroslav Klaška (KDU-ČSL) uvedl, že strana EET podporuje, chce však osvobození pro drobné podnikatele a žádá její úpravy. Zbyněk Stanjura (ODS) považuje celý systém EET za špatný. „Každý podnikatel je v něm sprostý podezřelý. Každý máme právo si vyžádat účtenku už dávno, EET je digitalizace z dob Rakouska-Uherska. Jediná správná reakce je tuto evidenci zrušit,“ konstatoval.

Euro ano, či ne?

Strany a hnutí se výrazně liší i v postoji k zavedení eura. Podle Jiřího Dolejše (KSČM) a Radima Fialy (SPD) by se před vstupem země do eurozóny mělo určitě uskutečnit referendum. Euro je podle Fialy v prvé řadě politický, nikoli ekonomický projekt.

Proti rychlému vstupu do eurozóny se vyslovil Andrej Babiš. Argumentoval i tím, že nehodlá platit řecké dluhy. „Jsme proevropští, ale jsme i pro zásadní reformu EU a eurozóny. Do současné eurozóny rozhodně vstupovat nechci,“ řekl. Francouzskému prezidentu Macronovi, který prosazuje prohloubení integrace, doporučil starat se o francouzské problémy.

Bohuslav Sobotka (ČSSD) je pro přijetí eura, ale až poté, co dojde ke srovnání mezd a platů. Zdůraznil, že musíme mít zájem na tom, aby projekt eurozóny byl úspěšný, neboť české podniky jsou na vývozu do ní existenčně závislé. Nedávná krize eura vznikla podle Sobotky i tím, že se na počátku do eurozóny dostaly země, které se tam vůbec dostat neměly.

ODS je podle Stanjury pro přijetí eura, ale až tehdy, když to bude pro ČR výhodné. S tím ostře polemizoval Miroslav Kalousek (TOP 09): „Nevstoupit do eurozóny znamená zůstat na periférii a odsoudit naše děti k osudu dnešních Ukrajinců. Ztratíme možnost spolurozhodovat, ujede nám vlak,“ uvedl. Okamurovec Radim Fiala opáčil, že tento vlak si rád nechá ujet, neboť pojede do černého tunelu.

Reklama

Výběr článků

Načítám