Hlavní obsah

Chceme ukázat podporu, říkají protestující taxikáři v Brně

Právo, Michal Šťastný
Brno

Zhruba padesátka řidičů taxi ochromila v pondělí odpoledne v Brně pomalou jízdou městský okruh. Na dálku tak podpořili své pražské kolegy, kteří pomalou jízdou blokovali trasu okolo letiště. Vadí jim alternativní přepravní služby, jmenovitě především Uber.

Protestní jízda taxikářů v BrněVideo: Michal Šťastný, Právo

 
Článek

Taxikáři vyjeli krátce po poledni od koupaliště Riviéra, odkud poté zamířili přes ulice Poříčí, Opuštěnou, Ostravskou a Řípskou k tuřanskému letišti. Stejnou cestou poté jeli zpět.

„Cílem není zablokovat dopravu v Brně, ale ukázat naši podporu. Jde o poklidnou, pomalou, ale ne zdržující jízdu,“ uvedlo v oficiálním prohlášení Sdružení českých taxikářů, které organizuje obdobný protest proti službám sdílené ekonomiky i v Praze.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Kolona taxikářů v Brně

Služba Uber nabízí lidem prakticky stejné služby jako provozovatelé taxi služeb. Řidičem Uberu se může stát de facto kdokoli. Postačí k tomu pouze vlastní automobil a registrace na stránkách Uberu. Zákazník si pak pomocí mobilního telefonu objedná jízdu, která pro něj mnohdy vyjde výhodněji než u provozovatelů taxi služeb.

Foto: Michal Šťastný, Právo

Protestující taxikáři v Brně

Taxikářům vadí, že šoféři Uberu nemusí skládat taxikářské zkoušky a v autech nemají taxametr. Podle nich neplní ani další povinnosti plynoucí ze silničního zákona.

BEZ KOMENTÁŘE: Taxikáři útočí na řidiče UberVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

„Chceme pouze upozornit na to, aby lidé v naší zemi dodržovali zákony,“ sdělil jeden z protestujících taxikářů.

Brňané využívali Uber  téměř půl roku, než jej letos v červenci zakázal soud. Daleko rozsáhlejší jsou však spory v hlavním městě. Taxikáři například před několika týdny na pražském letišti napadali řidiče Uberu a jejich auta označili nápisy „nelegální přeprava“. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Taxify smí v Praze jezdit, potvrdil soud

Estonská společnost Taxify může v Praze i nadále provozovat alternativní taxislužbu. Městský soud v Praze zamítl návrh na nařízení předběžného opatření...

Výběr článků

Načítám