Hlavní obsah

Pražští taxikáři na protest proti Uberu blokovali příjezd na letiště

– Praha • Aktualizováno

Protestní pomalou jízdou blokovali v pondělí taxikáři příjezd na Letiště Václava Havla v Ruzyni. Protestní akci pořádalo Sdružení českých taxikářů na protest proti službám sdílené ekonomiky, jako je Uber či Taxify. Odpoledne pražské kolegy podpořili i taxikáři v Brně.

Záznam: Taxikáři blokovali pomalou jízdou okolí ruzyňského letištěVideo: Novinky

 
Článek

Podle organizátorů se do protestu v metropoli zapojilo až 1200 řidičů taxislužby. Dopoledne vyjeli v koloně k letišti Lipskou ulicí a následně kroužili mezi letištěm a Evropskou ulicí.

Policie dopravu usměrňovala a v případě potřeby krátkodobě uzavírala některé komunikace. Odpoledne se část taxikářů přesunula na Mariánské náměstí, kde kroužili kolem budovy magistrátu.

Taxikáři blokovali okolí pražského letištěVideo: Novinky

Ve čtvrtek bude o budoucnosti alternativních taxislužeb jednat pracovní skupina na Úřadu vlády.

On-line přes skončil, děkujeme za pozornost.

14:55 - Protesty v Praze i Brně skončily. Pražští taxikáři na pondělí další blokády nechystají. Večer se poradí o dalším postupu.

14:36 - Protestu v Praze se zúčastnilo 1000 až 1200 taxikářů, tvrdí David Bednář ze Sdružení českých taxikářů, které akci organizovalo.

Podle Bednáře není jisté, zda se taxikáři, kteří odpoledne zamířili před magistrát, vrátí ještě na letiště.

14:11 - Několik desítek taxikářů krouží svými vozy kolem budovy pražského magistrátu. Jde o vyvrcholení celodenního protestu.

Foto: Novinky

Několik desítek taxikářů krouží svými vozy kolem budovy pražského magistrátu

13:31 - Taxikáři mají v plánu přesunout se před magistrát hl. m. Prahy.

13:30 - Policisté také zastavovali taxikáře, jejichž vozidla jela v koloně jako první. „Když policisté pojali podezření, že zdržují provoz pomalou jízdou, tedy porušují zákon 361, tak toho řidiče zastavili, zkontrolovali a řešili s ním jeho přestupek,” řekl Novinkám mluvčí pražské policie Jan Daněk.

13:25 - Policisté řešili pro bezdůvodně pomalou jízdu několik řidičů. Dopravní situace v okolí letiště se pomalu zklidňuje.

12:26 - „Znovu jsem taxikářům vysvětlila, co Praha může dělat a že to taky dělá. Také jsem jim řekla, že způsob, jaký zvolili, je naprosto nepřípustný, protože si jím berou Pražany jako rukojmí. Vyzvala jsem je, ať od té protestní jízdy upustí, protože ve čtvrtek se koná jednání na Úřadu vlády a celý problém neexistující legislativy se bude konečně řešit i na vládni úrovni,“ uvedla k jednání s taxikáři pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO).

12:19 - Na podporu pražských kolegů proti službě Uber vyjelo v Brně od Riviéry na 70 vozů taxi na letiště po městském okruhu. V Brně soud Uber zakázal.

Podle předsedy Cechu Taxi Czech Republic Radka Koláře jde o iniciativu zdola od jednotlivých taxikářů a dispečinků. Taxikáři nechtějí Brno zablokovat, pouze chtějí dát najevo podporu kolegům z metropole

12:14 - Podle serveru dopravních informací uzavřeli policisté sjezd z Lipské ulice směrem k Evropské. Taxikáři nemohou otáčet zpět na letiště a musí jet až na další sjezd na Karlovy Vary.

11:45 - Protest není podle Davida Bednáře Ze Sdružení českých taxikářů časově omezen. „Nikam nespěcháme. Vyčlenili jsme si na to celý den,” uvedl Bednář v České televizi s tím, že se taxikáři mohou případně přesunout na jinou trasu.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Kolona vozů protestujících řidičů taxislužby při jízdě od letiště.

„Bojujeme proti nelegálnímu podnikání,” zdůraznil Bednář motivy protestu.

11:36 - K  protestům taxikářů proti Uberu se nepřipojily dispečinky Taxi Praha a Fix, které mají smlouvy s letištěm.

Kolona taxíků krouží kolem letištěVideo: Novinky

„Jsme smluvní partner letiště a takovýto protest nepodporujeme,” řekl jednatel Taxi Praha Patrik Altman.

11:26 - Policie oznámila, že podle aktuálního vývoje situace některé vybrané úseky krátkodobě uzavírá a dopravu odklání.

„Tímto opatřením se policisté snaží předejít mnohem větším komplikacím, zejména ve směru do centra metropole,” oznámila policie na svém webu.

11:12 - V ulicích Lipská a Aviatická ve směru do centra je podle policie doprava na stupni číslo 4.

„Policisté v této souvislosti již řeší několik protiprávních jednání řidičů, kdy při těchto kontrolách musí brát maximální zřetel na zachování plynulosti silničního provozu,” uvedl policejní mluvčí Jan Daněk.

Protestní jízda taxikářůVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

11:08 - Doprava kolem pražského Letiště Václava Havla se sune jen velmi pomalu.

Podle mluvčí letiště Mariky Janouškové zatím protest problémy nepřinesl. Uvedla to v České televizi.

Foto: Petr Horník, Právo

Protestující taxikáři

10:55 - Některé taxikáře policisté zastavují. Další pokračují v protestní pomalé jízdě.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

některé z taxikářů policisté zastavili.

10:49 - Před zahájením protestu se primátorka Adriana Krnáčová sešla na letišti se zástupcem taxikářů. Nic nevyjednali. Krnáčová zopakovala, ať se obrátí na stát.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policista zastavil jednoho z protestujících taxikářů.

10:47 - Z Evropské ulice jede kolona aut v pravém i levém pruhu, z letiště jede dalších zhruba 70 vozů.

10:33 - Asi 20 taxíků vyjelo z letiště na protestní jízdu proti Uberu. Do 30 aut se sjelo na Evropské, dalších 15 je připraveno u pumpy u vozovny Vokovice.

10:24 -  Pražské letiště kvůli protestu taxikářů zřídilo informační centrum. Přilétajícím cizincům bude v případě komplikací provozu radit jak využít MHD.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Sdružení českých taxikářů svolalo protestní jízdu proti sdíleným přepravním službám.

10:22 - Situaci monitoruje policejní vrtulník. Doprava je zatím bez komplikací.

10:02 - Na bezpečnost a plynulost dopravy v okolí letiště mají dohlížet policisté a strážníci na zhruba 20 stanovištích, uvedla policie.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Policisté dohlíží na bezpečnost

9:47 - Taxikáři se podle informací České televize shromažďují u hotelu Marriot. Prozatím jich je tam pár desítek.

9:30 - Taxikáři doufají, že je přijedou podpořit i mimopražští kolegové. Kolona by měla jet rychlostí 15 km/h.

9:28 - „Nebudeme předjímat postupy a nechceme o nich ani polemizovat, neboť situace se může oproti předpokladům vyvinout zcela jinak,” uvedl k policejní taktice mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Foto: jap, Novinky

Policisté u pražského letiště před protestní jízdou taxikářů

Autobusové spojení na letiště
100ze stanice metra Zličín
119ze stanice metra Nádraží Veleslavín
191ze stanic metra Petřiny nebo Anděl
AEze stanice Hlavní nádraží

Na akci bude dohlížet republiková i městská policie. V okolí letiště je nasazeno množství policistů a strážníků, připraveny jsou hlídky na motocyklech i v automobilech.

Anketa na letištiVideo: Novinky

Policisté mohou bezdůvodně pomalu jízdu pokutovat. Mluvčí pražské policie Tomáš Hulan nicméně nechtěl spekulovat, jak budou muži zákona postupovat.

Mezi 12. a 14. hodinou se k akci připojí i taxikáři v Brně. [celá zpráva]

Foto: Pavel Jaňurek

Pražští taxikáři protestují na letišti proti řidičům služby Uber i policistům, kteří se na místě snažili sjednat pořádek.

Taxikáři v minulých dnech protestovali proti konkurenci v podobě řidičů platformy Uber. Skutečné i domnělé řidiče platformy napadali, mimo jiné jim polepovali auta samolepkami, minimálně v jednom případě řidiči rozbili okénko a odcizili mu mobilní telefon.

Po pražské primátorce Adrianě Krnáčové (ANO) požadují, aby je před konkurencí ochránila. Ta argumentuje, že k tomu nemá pravomoci a jde o věc, kterou musí řešit zákonodárci.

Anketa

Měly by podle vás úřady vyjít pražským taxikářům vstříc a zasáhnout proti Uberu?
Ano, služba by měla být zakázaná
6,2 %
Ne, mělo by to zůstat, jak to je
83,1 %
Službu bych nerušil/a, ale měla by se víc regulovat
10,7 %
Celkem hlasovalo 5962 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám