Hlavní obsah

Knížáka chtěl dehonestovat, odmítl stížnost Černého ÚS. Výtvarník zaplatí sto tisíc

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost výtvarníka Davida Černého proti rozsudku, podle kterého má zaplatit bývalému řediteli Národní galerie Milanu Knížákovi sto tisíc korun za urážku v dokumentu České televize. Vyplývá to z justiční databáze. Justice kauzu řešila šest let, dvakrát do ní zasáhl Nejvyšší soud, letos v lednu už verdikt potvrdil.

Foto: Petr Horník, Právo

Výtvarník David Černý

Článek

ÚS také nechal rozhodnutí beze změn. Soudy prý dostatečně zohlednily všechna ústavně relevantní kritéria. Šlo o střet práv na svobodu projevu a ochranu osobnosti. Vzhledem k okolnostem je výsledný verdikt v pořádku. Černého výrok prý nelze v dané situaci ospravedlnit ani tím, že se sám stal v minulosti terčem tvrdých Knížákových slov.

„Lze naopak souhlasit s vrchním soudem, že předmětné výroky byly proneseny zcela zbytečně a svědčí spíše o stěžovatelově (Černého) úmyslu vedlejšího účastníka skandalizovat či dehonestovat,” stojí v usnesení. Jako satisfakce by sice podle ÚS postačila omluva nebo nižší částka, ale nejde o takový exces, kvůli kterému by ÚS měl zasahovat.

Černý počátkem roku 2011 označil Knížáka v dokumentu Cena Jindřicha Chalupeckého za „nafoukaného kriploidního ču...a”. Podle Knížáka ho tím chtěl výtvarník úmyslně znevážit.

ČT se v minulosti omluvila

Odvolací Vrchní soud v Praze opakovaně dospěl k závěru, že použité výrazy zasahují do osobnostních práv natolik, že pouhá omluva není dostačující. Nejvyšší soud verdikt dvakrát zrušil, například s vysvětlením, že neobsahuje konkrétní a přezkoumatelná hlediska, která by umožňovala posoudit přiměřenost náhrady nemajetkové újmy v penězích. Napotřetí už výhrady neměl.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Milan Knižák vydal Fashion is a Message 1960-1988

Účastníkem sporu byla původně také Česká televize. Už v minulosti se stejně jako Černý Knížákovi omluvila. Potom už justice řešila pouze nárok na finanční odškodnění ze strany známého výtvarníka.

Letité spory

Spory mezi umělci jsou letité. V roce 2000 odmítl Černý převzít Chalupeckého cenu v Národní galerii, dokud Knížák neodejde z jejího vedení. Knížák ho nechal po sporu o instalaci jeho díla vyvést a ocenění Černému následně předal prezident Václav Havel na chodníku před Veletržním palácem.

ÚS v usnesení apeloval na Knížáka a Černého, aby spor považovali za definitivně ukončený a dále nepokračovali ve verbálních útocích. Užívání sprostých výrazů prý vypovídá především o mluvčím samotném.

„O jistých rysech osobnosti svědčí i to, pokud se nonkonformní umělec, který zastává vysoké funkce a využívá je k zaujímání vyhrocených postojů, rozhodne vyhledat soudní ochranu proti takovým výrazům, a přitom nadále častuje druhou stranu urážkami,” stojí v usnesení na Knížákovu adresu.

Reklama

Výběr článků

Načítám