Hlavní obsah

Praha opevnila Staroměstské náměstí betonovými bloky. Preventivně, tvrdí

– Praha

Vedení hlavního města nechalo na Staroměstské náměstí z bezpečnostních důvodů nainstalovat betonové bloky. Opatření je preventivní, informoval ve středu mluvčí magistrátu Vít Hofman. Bloky mají zabránit případnému útoku na náměstí plné lidí za pomoci rozjetého vozu.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vedení hlavního města nechalo u ústí Pařížské ulice na Staroměstské náměstí z bezpečnostních důvodů nainstalovat betonové bloky.

Článek

Takzvané city bloky jsou umístěny u ústí Pařížské ulice na náměstí. Město je tam nechalo umístit na podnět policistů, a to jako preventivní opatření proti teroristickému útoku vozem. Instalované bloky jsou ve vlastnictví města a jejich pořízení stálo Prahu několik desítek tisíc korun.

„Opět se jedná o preventivní bezpečností opatření na doporučení policie,” vysvětlil důvody instalace bloků Hofman. Místo na bloky vybralo město vzhledem k tomu, že se jedná o prostor, kde se pohybuje velké množství lidí.

V Česku nyní platí první stupeň ohrožení terorismem, který upozorňuje na existenci obecného ohrožení „vyplývající ze situace v zahraničí a z příslušnosti České republiky k euroatlantickým strukturám i z mezinárodních aktivit České republiky”, uvádí stránky ministerstva vnitra. Je to dlouhodobě standardní stav nejnižšího, nikoliv však nulového, ohrožení terorismem.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vedení hlavního města nechalo u ústí Pařížské ulice na Staroměstské náměstí z bezpečnostních důvodů nainstalovat betonové bloky.

Městská firma Správa služeb instalovala city bloky již na Mariánské hradby, zmíněné Staroměstské náměstí a v rámci akce Birell Grand Prix Praha 2017 na Václavské náměstí. Od středy by pak měly být rovněž v Jeruzalémské a Maiselově ulici.

Betonové bloky jsou v ulicích kvůli teroristickým útokům vozem. Ty se v minulosti staly v Evropě mimo jiné ve Finsku, Španělsku nebo v Německu. Vůz použili útočníci i při teroru v Londýně.

Reklama

Výběr článků

Načítám