„S ohledem na pověstnou délku života želv je chov těchto zvířat běh na dlouhou trať. Těmto želvám totiž trvá i více než 10 let, než zcela pohlavně dospějí. Také pohlaví lze u želv ostruhatých rozeznat teprve po několika letech. Pak mohou být chovatelé překvapeni, že mají z deseti jedinců deset samců. Přesně to se stalo chovatelům v mnoha zoo v Evropě,“ uvedla mluvčí ostravské zoo Šárka Nováková.

„Problém je totiž na světě ještě před tím, než mláďata protrhnou vaječnou skořápku a spatří světlo světa. U mnoha druhů plazů je pohlaví vázáno na inkubační teplotu, želvy ostruhaté nevyjímaje. Při vyšších teplo­tách se líhnou samice, při nižších samci,“ vysvětlil Jiří Novák, vedoucí zoologického oddělení.

„Najít ideální teplotu, při které se budou líhnout obě pohlaví, je věcí experimentálních zkušeností, což ale v kombinaci s dlou­hověkostí želv znamená, že o správnosti výsledku bude chovatel vyrozuměn až po několika letech,“ dodal.

Ohrožený druh

V roce 2016 bylo v zoo otevřeno nové chovatelsko-expoziční zařízení pro tento druh u pavilónu afrických zvířat. „Naším cílem je tyto želvy nejen chovat a prezentovat návštěvníkům, ale samozřejmě i odchovávat mláďata. Podařilo se nám získat zcela novou skupinu sestávající ze dvou samců a dvou samic,“ dodal Novák s tím, že důkazem, že nové podmínky želvám vyhovují, je to, že snesly 20 vajec. Vejce nakladla jedna ze samic, z 20 bylo 15 oplozených.

Želva ostruhatá obývá jižní okraj Sahary, od Senegalu na západě až po Súdán a Etiopii na východě. Vysokým teplotám a suchu je dobře přizpůsobená, vyhrabává si nory nebo je aktivní v noci.

Na každé straně u ocasu má dva až tři silné výrůstky – jakési ostruhy. Odtud její český název. Hmotnost této želvy může dosahovat až 100 kilogramů a délka krunýře bývá až 80 cm (vzácně až 100 cm). Dnes je i tento druh vzácný a ohrožený vyhubením.