Hlavní obsah

Okřídleného lva na Klárově čeká úprava. Odstraňovat se nebude, ujistila Krnáčová

Novinky, Nela Štefanová, kor
Praha

Památník československým letcům RAF na pražském Klárově, který pražská primátorka Adriana Krnáčová opakovaně označila za „ošklivý”, čeká rozšíření. Odstraňovat se tak nebude, zmírnila Krnáčová pro Novinky svá dřívější slova, že by tato socha okřídleného lva měla být - stejně jako jiné „nekvalitní umění” - přesunuta na okraj Prahy.

Památník Okřídlený lev na KlárověVideo: Novinky

 
Článek

„Byla bych blázen, který by chtěl odstranit památník letců. Zaslouží si ale podstatně větší a propracovanější památníky, než je tento okřídlený lev,“ řekla Novinkám Krnáčová, která o odstranění „ošklivé” sochy hovořila v polovině srpna v rozhovoru pro Echo24, v němž ji označila za „nekvalitní umění”.

Krnáčová tehdy přišla s nápadem, že by tato díla, často samovolně umisťovaná starosty městských částí bez jakékoli širší koncepce, přesunula na okraj metropole. Zde by z nich mohl vzniknout park lákající k návštěvě i takto odlehlých míst.

„Chtěla bych, aby nekvalitní a méně kvalitní umění bylo koncentrováno na jednom místě, protože teď Praha vypadá spíše jako skanzen, a ne jako město, které se chce chlubit moderním uměním,” řekla týdeníku primátorka.

Svá slova tak zmírnila, současně však zopakovala svou tři roky starou kritiku. „Naši hrdinové britského letectva si bezpochyby zasluhují poctu. Zda má mít tuto podobu, si nejsem jistá. Podle mě by si zasluhovali hezčí památku,” řekla už v roce 2014 Právu na přímý dotaz, zda má Okřídlený lev na Klárově zůstat. [celá zpráva]

Foto: Novinky

Bronzový pomník je dílem britského sochaře Colina Spoffortha.

Památník čeká úprava podstavce

O odstranění soch promluvila již dříve v DVTV i zastupitelka a předsedkyně pro kulturu a památkovou péči Eliška Kaplický Fuchsová. „Památník je příkladem toho, jakým způsobem fungovalo umisťování děl ve veřejném prostoru. V budoucnu bychom stejnou chybu neměli opakovat,“ řekla.

Obě političky tím část lidí, kteří za památníkem stojí, popudily. Jeho podoba se přesto změní. „Vůbec bych nediskutoval, jestli je hezký, nebo ošklivý, je to symbol a symboly se musí respektovat a ctít,“ uvedl pro Novinky prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu ČR Jiří Hynek.

V nejbližší době podle něj sochu čeká úprava podstavce a doplnění 2,5 tisíce jmen letců i vojáků. „V asociaci jsme na opravu vybrali téměř milion korun,“ dodal Hynek.

Sochu okřídleného lva na Klárově Česku darovala britská komunita žijící v České republice jako poděkování za hrdinství československých letců, kteří za druhé světové války působili v Britském královském letectvu. Památník na volném prostranství v samém centru metropole stojí od roku 2014.

Anketa

Líbí se vám Památník Okřídleného lva na pražském Klárově?
Ano
79,9 %
Ne
20,1 %
Celkem hlasovalo 703 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám