Hlavní obsah

Na jedno křeslo ve Sněmovně připadá 38 adeptů. Nejstarší kandidátce je 94 let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O poslanecká křesla letos podle volebního webu usiluje rekordní počet kandidátů, je jich přes 7500. Na jedno místo ve dvousetčlenné dolní komoře tak připadá takřka 38 adeptů. Podobně zastoupení žen na kandidátkách se přiblížilo k nebývalým 29 procentům. Zvýšil se průměrný věk kandidátů, přesáhl 46 let. Vyplývá to z údajů, které v úterý zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

K volbám bylo podle údajů na webu ČSÚ (odkaz zde) připuštěno 7539 kandidátů, což je dáno mimo jiné tím, že do voleb se přihlásilo 31 stran a hnutí, nejvíce v historii samostatné ČR. Dosavadní maximální počty kandidátů na poslance se pohybovaly kolem 6000. Před čtyřmi lety si mohli lidé vybírat z 5899 adeptů.

Z celkového počtu kandidátů je 2155 žen, co představuje 28,58 procenta. Dosavadní počty žen na kandidátních listinách se pohybovaly maximálně kolem 27 procent. Při minulých sněmovních volbách to bylo 26,92 procenta. Zvýšil se naopak průměrný věk kandidátů na 46,4 roku. Při předchozích dvou sněmovních volbách průměrný věk adeptů na místa ve Sněmovně nepřevýšil 46 let.

Nejmladším bude těsně 21

Nejstarším mezi kandidáty je čtyřiadevadesátiletá důchodkyně Věra Špirková, která je na pražské kandidátce uskupení Blok proti islamizaci - Obrana domova. Rekord z roku 2002, kdy za Pravý blok kandidoval do Sněmovny tehdy sedmadevadesátiletý právník Jaroslav Anděl, tak překonán nebyl.

Z hlavního města jsou i oba letošní nejmladší kandidáti, kterým je zatím teprve 20 let, ale potřebného věkového limitu 21 let do říjnových voleb dosáhnou. Jsou jimi student Adam Kopecký za Stranu práv občanů a dělnice Adéla Kosuková za Rozumné.

Reklama

Související články

Strany dostaly volební čísla. Jedničku má ODS

Státní volební komise v úterý vylosovala volební čísla pro 31 stran a hnutí, které budou kandidovat v letošních říjnových volbách do Sněmovny. Jedničku má ODS,...

Lidovci by s ANO do vlády šli, ale bez Babiše

V pražském parku na Karlově náměstí dnes odstartovali lídři KDU-ČSL, oblečení ve žlutých tričkách, předvolební kampaň. Kromě předvolebních hesel a slibů padla...

Výběr článků

Načítám