Hlavní obsah

Asi byl nějaký důvod, říká Babiš k zásahu finanční správy proti FAU

Právo, ada, nig

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf ANO a exministr financí Andrej Babiš odmítá, že by jakkoli zasahoval do práce finanční správy, která je – jak zdůraznil - absolutně nezávislá. Uvedl to v reakci na nahrávku, kterou zveřejnil anonym na twitterovém účtu Skupina Šuman. Na ní Babiš mluví o tom, jak „naši klekli na tu FAU Přerov”.

Foto: Novinky

Andrej Babiš

Článek

„Ať zprostí pana Janečka (Martin Janeček, šéf správy – pozn. red.) mlčenlivosti a bude jasné, o jakou firmu jde,“ řekl Babiš Právu v reakci na poslední nahrávku.

Opavská firma FAU má sklad v areálu Prechezy, která patří do Babišova holdingu Agrofert. Po zásahu finanční správy skončila FAU v konkurzu.

Krajský soud v Ostravě v minulosti rozhodl ve prospěch firmy a rozhodnutí finanční správy i celníků zrušil.

Babiš na zveřejněné nahrávce říká třeba: „Vlečka v mojí chemičce patří těm zm...“ nebo: „Naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagóny.“

„Nikdo neřeší podstatu věci”

Podle Babiše to ovšem není tak, že by firma byla konkurentem Agrofertu. Podle něj skončila v konkurzu, protože dluží 1,27 miliardy korun, z toho 830 miliónů státu, tedy finanční a celní správě.

„Tady se řeší nějaký odposlech a nikdo neřeší podstatu věci,“ poznamenal Babiš v narážce na veřejné zdroje ukazující minulost firmy až po vyhlášení konkurzu.

„Asi byl nějaký důvod, že tam finanční správa zasáhla, když firma dluží tolik peněz státu,“ poznamenal s tím, že nikoho neúkoloval.

Poslední nahrávku prý neslyšel, pouze četl její přepis. Z něj pak údajně nevyplývá, že by finanční správu úkoloval.

Finanční správa se brání

Úkolování také jednoznačně odmítla finanční správa. „Naznačené souvislosti zásadně odmítáme jako zcela absurdní,“ uvedla správa v písemném stanovisku.

Podle stanoviska finanční správa pracuje zcela samostatně, a to na základě vlastní analytické činnosti, nikoli na základě jakýchkoli zadání. V jednotlivých řízeních je pak vázána mlčenlivostí. „Žádné informace třetím osobám, tedy ani ministru financí, neposkytuje,“ uvádí se ve zprávě. Ministr financí není oprávněn do jednotlivých případů jakkoli vstupovat.

Finanční správa je prý připravena svůj postup v daném případě obhájit a své důkazy a argumenty již také sdělila Nejvyššímu správnímu soudu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám