Hlavní obsah

Naši na ně klekli, říká Babiš na nahrávce k firmě, kterou nezákonně zlikvidovala finanční správa

Na anonymním twitterovém účtu Skupina Šuman se v neděli objevila další nahrávka předsedy hnutí ANO Andreje Babiše. Bývalý ministr financí na ní hovoří o opavské firmě FAU, která skončila po zásahu finanční správy v konkurzu. FAU má sklad v areálu Prechezy, která patří do holdingu Agrofert, který donedávna patřil Babišovi. Hospodářské noviny v pátek napsaly, že soud postup daňové správy označil za nezákonný.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš na tiskové konferenci ANO k nahrávkám.

Článek

„Ty naši klekli na tu FAU Přerov, takže ta je v insolvenci, obstavené účty, vagony," říká Babiš na nahrávce. Délka záznamu je necelá minuta a nevyplývá z něj, s kým Babiš mluví.

Do insolvence se FAU dostala loni v říjnu, o dva měsíce později ji soud poslal do konkurzu. Babiš byl tehdy ministrem financí.

„Já jsem zprivatizoval Prechezu roku 97 a oni před privatizací prodali tu vlečku nějaké firmě. Takže vlečka v mojí chemičce patří těm zmrdům," řekl Babiš na nahrávce. Mluvil o také o podnikateli Tomáši Pitrovi, který byl zmiňován v souvislosti s obchody FAU v médiích. „Teďka to koupil Pitr a samozřejmě jdeme po nich. Je to zločinecká banda, která dluží státu na daních asi 200 miliónů korun," řekl Babiš na nahrávce.

Finanční správa nařčení z účelové likvidace opavského obchodníka FAU odmítla. "Souvislosti naznačené v článku odmítáme jako zcela absurdní," řekla v pátek ČTK Gabriela Štěpanyová z tiskového oddělení Finanční správy. Mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka prohlásil, že holding se o firmu FAU nikdy nezajímal a nemá s ní nic společného. Jednatel společnosti FAU Vojtěch Csabi kauzu považuje za šikanu.[celá zpráva]

Zacílili na společnost FAU

Na společnost FAU se podle HN nejprve zaměřila celní správa, a to dva měsíce poté, co se tehdejší majitel Agrofertu Babiš stal ministrem financí. Celníci společnosti doměřili spotřební daň za minerální oleje, které obchodník dovezl z Rakouska a prodal jihlavskému Agropodniku. FAU se proti krokům celníků bránila žalobou a nakonec u soudu uspěla.

Finanční správa kvůli zajišťovacím příkazům podle HN mezitím obstavila majetek společnosti FAU. Úředníci po firmě FAU vymáhali DPH za jeden obchod hned dvakrát. Poprvé po ní chtěli jako po ručiteli 200 miliónů korun, které neodvedla zkrachovalá společnost Verami. Tentýž den si berní správa řekla dalšími příkazy o 218 miliónů. „Nabyla totiž dojmu, že firma FAU, kterou podezřívala ze zapojení do řetězce zasaženého podvodem na DPH, daň nezaplatí. Následovala okamžitá exekuce a firma skončila v konkurzu,” napsaly Hospodářské noviny.

Daň platit nemusel

Krajský soud v Ostravě nedávno potvrdil, že obchodník FAU neuváděl zboží do volného oběhu, tudíž spotřební daň nemusel platit. Výklad, jímž se daňové orgány snažily obhájit vymáhání spotřební daně, označil za absurdní. V dalším sporu tentýž soud podle HN tvrdě napadl finanční správu za nezákonné zajišťovací příkazy. Majitelé firmy FAU budou podle HN po státu žádat náhradu škody.

Twitterový účet Julius Šuman v květnu publikoval několik nahrávek Babiše, v červnu zveřejnil například auditorskou zprávu ministerstva financí o farmě Čapí hnízdo či analýzu společnosti Imoba. Na první nahrávce Babiš mluvil vulgárně o členech vlády včetně premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) či novinářích. Na dalších s novinářem svého bývalého deníku diskutoval o tom, kdy zveřejnit materiály o politických soupeřích hnutí ANO. Nahrávky byly jedním z impulzů pro vznik sněmovní komise k únikům informací z vyšetřovacích spisů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám