Hlavní obsah

Olomoucké arcibiskupství se bude soudit o vrácení Květné zahrady v Kroměříži

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Olomoucké arcibiskupství podalo žalobu ve sporu o určení vlastnictví Květné zahrady kroměřížského zámku, který je od roku 2008 na seznamu památek UNESCO. Církev o její vrácení marně žádala v rámci církevních restitucí.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Květná zahrada kroměřížského zámku

Článek

Arcibiskupství je přesvědčeno, že zahrada tvoří celek s kroměřížským zámkem a Podzámeckou zahradou, které naopak při restitucích získalo zpět, řekl v úterý mluvčí arcibiskupství Jiří Gračka.

O sporu ohledně vlastnictví jedné z nejvýznamnějších zahradních památek v celosvětovém měřítku, která je stejně jako zámek a Podzámecká zahrada zapsaná na seznamu UNESCO, bude rozhodovat Okresní soud v Kroměříži.

Žalobu podalo arcibiskupství již před dvěma měsíci, svůj krok však nezveřejnilo. Krok arcibiskupství dlouho zvažovalo.

Zámek byl vrácen rozhodnutím z roku 2015

„Chceme, aby soud prověřil, zda tento nárok je, nebo není oprávněný. Funkční souvislost je podle našeho mínění zřejmá a zjevná a historicky vždy doložená. Chceme, aby soud posoudil, zda to tak není i dnes,” doplnil Gračka.

Stát se rozhodl vydat církvi kroměřížský zámek a Podzámeckou zahradu v rámci majetkového vyrovnání s církví v roce 2015. Květnou zahradu vydat odmítl, protože její historický areál je provázán s novostavbami, jež podle Národního památkového ústavu (NPÚ) nelze vyčlenit, a podle zákona o restitucích tak vydány být nemohou.

V Květné zahradě před třemi lety skončily práce za 230 miliónů korun, díky nimž se asi třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám