Hlavní obsah

Klaus nechce na Pražském hradě Marťany

Právo, Vladislav Prouza

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Marťany rekrutované z politických amatérů nechce na Pražském hradě exprezident Václav Klaus. Roli hlavy státu by měl podle něho zastávat člověk ze zavedeného politického spektra.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Václav Klaus

Článek

Klaus tak ve čtvrtek na vrcholu Sněžky reagoval na kandidaturu některých osobností z řad občanské veřejnosti, jmenovitě někdejšího podnikatele na poli hazardu, textaře Michala Horáčka nebo bývalého předsedy představenstva Škoda Auto a šéfa Českého svazu ledního hokeje Vratislava Kulhánka. Z těch ho prý jímá hrůza.

„Prezidentem by měl být někdo, kdo tuší, o co v politice jde. Neměl by jím být Marťan, myslím vůči politickému systému,“ řekl Klaus.

Rojí se tam kandidáti, které považuji za šílené a úsměvné, protože se o něco takového vůbec pokoušejí
bývalý prezident Václav Klaus o uchazečích o post hlavy státu

Prioritu před prezidentskými volbami dává Klaus letošním volbám do Poslanecké sněmovny. Příští volbu českého prezidenta pokládá bývalá hlava státu především za zajímavou.

Foto: David Taneček, ČTK

Bývalý prezident Václav Klaus vyrazil na vrchol ze zhruba čtyři kilometry vzdálené Luční boudy.

„Rojí se tam kandidáti, které považuji za šílené a úsměvné, protože se o něco takového vůbec pokoušejí. Změnu ve společnosti mohou přinést pouze volby parlamentní. Ovšem v případě dnešního rozložení karet mezi jednotlivými politickými stranami to nedává velkou naději ke změně k lepšímu,“ zhodnotil na letos 21. ročníku Svatovavřinecké pouti české politické spektrum Klaus, jehož někteří poutníci nabádali k opětovné kandidatuře na prezidenta.

Klaus, tradiční účastník

Šestasedmdesátiletý exprezident jakožto tradiční účastník církevního svátku zasvěceného patronu horských záchranářů, průvodců, kuchařů a číšníků, vystoupal na 1603 metry vysokou střechu Čech z Luční boudy. Klaus donedávna zdolával Sněžku z Pece. Osmikilometrovou cestu Obřím dolem s převýšením 750 metrů absolvoval obvykle za necelé tři hodiny. Poslední roky obklopen rodinou a přáteli nastupuje ze základny na Luční boudě.

Sněžka se díky Klausovi stala místem neformálních schůzek českých i zahraničních klíčových politiků a církevních hodnostářů. Vrcholu dostála Sněžka v roce 2010, kdy zde měl Václav Klaus schůzku s polským protějškem Bronislawem Komorowským a špičkami českého a polského katolického kléru.

Stovkám poutníků, především zbožnějších Poláků, letos na rozdíl od loňska, kdy Sněžku za chladné mlhy a vichru bičoval déšť, přálo počasí. Tradice Svatovavřinecké pouti začala kdysi z polské inciativy jako protest proti totalitě. Pouť v roce 1996 obnovila bývalá majitelka vrcholové České poštovny Jaroslava Skrbková. Motto novodobých ročníků představovala myšlenka Sněžky bez hranic, což se splnilo vstupem Česka a Polska do schengenského prostoru.

Anketa

Souhlasíte s Václavem Klausem, že prezidentem by měl být výhradně člověk s kariérou politika?
Ano
31 %
Ne
69 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4295 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám