Hlavní obsah

Šéfové KDU-ČSL a STAN chtějí podpořit kandidaturu Jiřího Drahoše na Hrad

– Velehrad

Předsedové KDU-ČSL a Starostů Pavel Bělobrádek a Petr Gazdík navrhnou svým stranám, aby podpořily prezidentskou kandidaturu Jiřího Drahoše. S bývalým předsedou Akademie věd se oba politici v úterý sešli na Velehradě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kandidát na prezidenta Jiří Drahoš

Článek

"Plníme tím koaliční smlouvu," uvedl k návrhu na Drahošovu podporu Bělobrádek. Spolu s Gazdíkem proto chce s návrhem na vyjádření podpory oslovit předsednictva svých stran.

Bývalý předseda Akademie věd Drahoš ohlásil zájem kandidovat na prezidentskou funkci koncem března. O nejvyšší ústavní funkci se chce ucházet jako nezávislý. Za hlavní důvod své kandidatury označil obavy o osud demokracie.

Prezidentské volby jsou naplánovány na leden 2018. Kromě Drahoše a současného prezidenta Miloše Zemana se chce o úřad hlavy státu ucházet například textař a podnikatel Michal Horáček, lékař a aktivista Marek Hilšer, nebo podnikatel Igor Sládek.

O přízeň voličů bude usilovat také bývalý šéf mladoboleslavské automobilky Škoda Auto Vratislav Kulhánek, který bude kandidátem nedávno obnovené Občanské demokratické aliance.

Reklama

Výběr článků

Načítám