Hlavní obsah

Poslanci si prodloužili víkend, Babiš si místo Sněmovny radši hrál na zmrzlináře

Novinky, jas

Nedostatek přítomných zákonodárců již není pouze doménou čtvrtečních interpelací, Sněmovnu totiž postihl i v pátek po poledni. Když chtěl místopředseda Sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) nechat hlasovat o zdravotnické novele týkající se dětských lékařů, zjistil, že komora není usnášeníschopná.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Než začal pokus o hlasování, požádal Bartošek přítomné poslance o přihlášení do systému. Zatímco před tímto rutinním krokem svítilo na tabuli 121 přihlášených zákonodárců, opětovně se přihlásilo pouze šest desítek poslanců.

„Byť opticky je tady poslanců většina, tak přihlášených svými kartami je pouze 63 poslankyň a poslanců a usnášeníschopná Sněmovna v tento moment není,” konstatoval poněkud zaskočený Bartošek.

Když nepomohly ani opakované výzvy, rozhodl se na několik minut jednání přerušit a požádal šéfy poslaneckých klubů, aby sehnali poslance k hlasování.

Po přestávce místopředseda přečetl další omluvy poslanců. Počet přehlášených  sice kýženou hranici 67 přítomných dosáhl, ale jen na pár okamžiků. Bartoškovi tak nezbylo než jednání, které v pátek obvykle končí ve 14 hodin, ukončit již v půl jedné.

Kde je ministr, láteřila Černochová

Již ráno při zahájení schůze bylo jasné, že účast na jednání nebude valná. Omluveno bylo více než čtyřicet poslanců a osm členů kabinetu, z nichž někteří doprovázeli premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) na návštěvě Japonska.

Ministra obrany Martina Stropnického (ANO), omluveného kvůli zdravotní indispozici, postrádala dopoledne při projednávání novely branného zákona o odměnách pro vojáky aktivních záloh poslankyně ODS Jana Černochová. Její vehemence zaskočila i poslance ANO, kteří měli potřebu nepřítomného ministra hájit.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová

„Když je někdo nemocný a omluví se ze zdravotních důvodů, je to dostatečné, abyste nezvyšovala hlas. Pro boha svatého nebuďme tak... z lékařského pohledu i vy můžete být jednoho dne nemocná,” požádal kolegyni Milan Brázdil.

Stropnického stranického šéfa Andreje Babiše sice na plénu žádný z jeho kolegů nepostrádal, ale omluva „bez uvedení důvodu”, kterou doručil do Sněmovny, nebyla vzhledem k jeho zmrzlinářské aktivitě zveřejněné na sociálních sítích zcela přesná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám