Hlavní obsah

Fiala vylučuje, že by ODS byla ve vládě s ANO

• Aktualizováno

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je pro ODS z hlediska účasti v současné či budoucí vládě nepřijatelný, řekl ve čtvrtek předseda občanských demokratů Petr Fiala. Totéž se podle Fialy týká i samotného hnutí, protože podle něj ANO je Andrej Babiš. Toho postoj lídra ODS překvapil.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ODS Petr Fiala

Článek

„S hnutím ANO je to vlastně jednoduché, hnutí ANO je Andrej Babiš, žádná jiná úvaha nemá smysl. Andrej Babiš je z hlediska účasti ve vládě nepřijatelný a to platí i pro hnutí ANO," řekl Fiala.

U ANO mu prý vadí například to, že nemá zřetelné názory. „To je vždy pro politiku nebezpečné, něco platí ráno, něco večer, já nevím, podle čeho to je, jestli to je podle toho, jak se Andrej Babiš vyspí, nebo o čem zrovna sní,“ dodal Fiala v narážce na Babišovu programovou vizi.

Nechápu to, reagoval Babiš

Bývalého ministra financí, který byl v květnu odvolán kvůli údajným nesrovnalostem v příjmech a podezřením, že ovlivňoval svá bývalá média, navíc Fiala kritizuje za to, že sní, ale během svého působení ve vládě pro splnění svých slibů nic neudělal.

„Pan Fiala nás odmítá - nechápu ten důvod, protože naše hnutí ve Sněmovně občas hlasovalo podle selského rozumu. Když koalice chtěla nějaké věci, které jsou proti našemu přesvědčení. Nevím, proč to pan Fiala říká,” reagoval šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Proti jakékoliv spolupráci s Babišovým ANO se dlouhodobě vymezuje TOP 09. Volební lídr ČSSD Lubomír Zaorálek ve čtvrtek zdůraznil, že pro sociální demokraty je klíčová shoda na zahraničně-politickém směřování země směrem k Evropě a svobodě.

ANO je podle průzkumů favorit

ANO je podle dosavadních průzkumů favoritem nadcházejících sněmovních voleb. Jeho podpora v průzkumech přesahuje 30 procent a podle volebních modelů by nemělo mít problém sestavit většinovou koalici i s některou z menších stran.

Reálné šance na vstup do Poslanecké sněmovny mají podle průzkumů též komunisté, ČSSD, ODS a TOP 09. Ne zcela jasná je podpora koalice lidovců a STAN, která bude potřebovat ke vstupu do Sněmovny alespoň 10 procent hlasů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám