Hlavní obsah

Víkend se moc nepovede, tropy přijdou hned po něm

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Závěr pracovního týdne a úvodní část víkendu nabídnou kvůli přechodu studené fronty počasí se zvětšenou oblačností a srážkami. Již v neděli se však obloha začne projasňovat a v úvodu příštího týdne dorazí tropy. Novinkám to řekla Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Článek

Čtvrteční ráno bylo na některých místech poměrně chladné, teploty ojediněle klesaly i pod hranici pěti stupňů Celsia a například na Jizerce v Jizerských horách naměřili minus jeden stupeň Celsia. Přes den se však dostanou na 25 až 29 stupňů. Převládat bude jasno, ale večer začne od západu přibývat oblačnosti a přidají se přeháňky i bouřky.

V pátek bude přes naše území přecházet studená fronta. Ráno teploty klesnou na 17 až 13 stupňů, přes den se v Čechách dostanou na 20 až 24, na východě republiky na 23 až 27 stupňů. Převládat bude zataženo s deštěm či přeháňkami, které se budou v průběhu dne přesouvat dále k východu.

V sobotu bude počasí ovlivňovat tlaková níže. Bude zataženo či oblačno s občasným deštěm nebo přeháňkami,” uvedla Honsová. Ranní teploty klesnou na 12 až 8 stupňů, přes den vystoupají na 16 až 20. Stejně jako v pátek je třeba počítat s čerstvým větrem.

Od neděle začne ubývat oblačnosti na oblačno až polojasno, na Moravě a ve Slezsku bude ještě zpočátku dne až zataženo s deštěm. V Čechách se odpolední maxima dostanou na 22 až 26, na východě pouze na 20 až 24 stupňů.

Od pondělí se začne výrazně oteplovat a minimálně do středy by mělo počasí u nás ovlivňovat teplé proudění od jihu. Nejvyšší denní teploty budou postupně šplhat až ke 33 stupňům.

Množství ozonu velmi kolísá
Český hydrometeorologický ústav upozornil, že v následujících dnech bude kolísat množství ozonu. „V důsledku toho lze zejména ve čtvrtek a v neděli v poledních hodinách při jasné nebo skoro jasné obloze očekávat hodnoty UV indexu v nížinách na úrovni 8 až 8,5, na horách i mírně přes 9,” uvedli meteorologové. Lidé by se neměli dlouho zdržovat na přímém slunci a měli by užívat krémy alespoň s ochranným faktorem 30. Vhodné jsou i sluneční brýle s UV filtrem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám