Hlavní obsah

Česko podá žalobu na evropskou směrnici o zbraních

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Nemáme jinou možnost, prohlásil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) a informoval o tom, že Česká republika podá žalobu k Soudnímu dvoru EU na spornou směrnici o držení zbraní. Ve středu o tom rozhodla vláda.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr vnitra Milan Chovanec (vlevo) a premiér Bohuslav Sobotka (oba ČSSD)

Článek

„Vláda právě odsouhlasila podání žaloby k Soudnímu dvoru EU na neplatnost diskriminační směrnice o zbraních. Termín podání do 17. srpna 2017,“ uvedl šéf vnitra na Twitteru.

„Podávat žalobu mě netěší, ale nemáme jinou možnost,“ dodal. Směrnice je podle Chovance diskriminační a EU nemůže pod záminkou boje proti terorismu nepřiměřeně zasahovat do postavení členských států.

Odzbrojovací směrnice by se podle vnitra dotkla prakticky všech legálních držitelů zbraní, kterých je kolem 300 tisíc. „Proto podáme jak žalobu na neplatnost, tak i návrh na odložení účinnosti směrnice,“ doplnil ministr.

Směrnici, kterou schválil Evropský parlament v polovině března, musí státy Unie zahrnout do svého vnitrostátního práva do 15 měsíců. Cílem normy je zabránit teroristům ve vyzbrojování.

Kritici ale tvrdí, že teroristé neútočí legálně drženými zbraněmi. Zároveň upozorňují na to, že směrnice je v rozporu s právem EU, protože zasahuje do vnitřních záležitostí státu.

Co směrnice například zakazuje:
• poloautomatické zbraně upravené z automatických zbraní
• poloautomatické zbraně vybavené sklopnou nebo teleskopickou pažbou
• poloautomatické zbraně na základě kapacity zásobníku, který je do nich zrovna vložen, tzn. více než 20 nábojů pro krátké a 10 pro dlouhé zbraně
Zdroj: Ministerstvo vnitra

Reklama

Výběr článků

Načítám