Hlavní obsah

Armáda v Brdech cvičila na víkendová Bahna

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brdy

Přes 1400 vojáků, stovky kusů moderní i historické techniky, tisíce návštěvníků. Defilé obrněnců, ukázky současné vojenské strategie i bojů v Normandii a také pocta hrdinům od Zborova. Tak budou vypadat letošní tradiční Bahna. Den pozemního vojska se uskuteční v bývalém vojenském újezdu Brdy v sobotu 10. června, deník Právo se mohl zúčastnit páteční generálky.

Generálka na přehlídku Bahna v BrdechVideo: Ivan Blažek, Právo

 
Článek

„Bahna nejsou pouze prezentační akcí pro veřejnost, jsou také součástí výcviku jednotek pozemních i vzdušných sil,“ uvedl Štefan Kaleta, velitel Pozemních sil Armády České republiky.

„Chceme divákům přiblížit, jak vypadá příprava vojenských profesionálů k obraně republiky a na účast v operacích NATO,“ sdělil Kaleta.

Těžištěm programu je ukázka obranné bojové operace s nasazením vrtulníků, bitevních letadel, obrněné techniky i dělostřelectva. Divákům se představí nejmodernější tanky, obrněné transportéry i další pásová i kolová technika.

Generálka na přehlídku BahnaVideo: Ivan Blažek, Právo

„V letošním roce zpestří program ozbrojené síly Rakouska, které předvedou bojové vozidlo pěchoty ULAN, slovenská armáda ukáže mobilní komunikační systém MOKYS a polští vojáci přivezou vozidlo Rosomák,“ sdělila Vlastimila Cyprisová z generálního štábu AČR. Na Bahnech bude mít zastoupení také armáda Spojených států.

Boje v Normandii

Americké uniformy, ale ty z druhé světové, budou k vidění při rekonstrukci jedné z bitev v Normandii. „Letošní největší historická ukázka bude věnována těžkým bojům v takzvané Falaiské kapse, kde se Hitlerovy pancéřové divize pokusily zahnat Spojence do moře,“ řekl Právu František Koch, ředitel rokycanského Muzea na demarkační linii, které je spoluorganizátorem akce.

Na „bitevním poli“ se střetnou dvě stovky nadšenců z klubů vojenské historie, k vidění bude na třicet kusů techniky. „Premiéru bude mít replika německého tanku Panther, kterou jsme vyrobili v našem muzeu - vznikla na podvozku vyprošťovacího tanku,“ poznamenal Koch.

Další ukázka bude věnována sedmdesátému výročí poválečných střetů s banderovci a nebude chybět ani vzpomínka na vítěznou bitvu československých legionářů u Zborova, od níž letos uplyne sto let.

Pozor na kolony

„Nemůžeme v Brdech kopat zákopy, tak jsme podle zachovalých dokumentů připravili věrnou rekonstrukci pietního aktu, který se uskutečnil v roce 1927 při desátém výročí bitvy,“ sdělil Koch a prozradil, že se diváci mohou těšit mimo jiné na alegorický vůz.

Program začíná v sobotu v devět ráno a potrvá až do pěti odpoledne. Ti, kteří chtějí stihnout začátek, by si měli přivstat - průvodním jevem přehlídky jsou dlouhé kolony před záchytnými parkovišti u Dobříva a ve Strašicích.

Parkoviště mají celkovou kapacitu kolem sedmi tisíc míst. Od nich musí jít návštěvníci více než dva kilometry pěšky nebo mohou využít kyvadlové autobusy. Ty jezdí i z Plzně a Radnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám