Hlavní obsah

Jihočeskou kandidátku povede exstarosta Písku Veselý, potvrdilo grémium ČSSD

Novinky, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Grémium ČSSD schválilo kandidátku do voleb pro Jihočeský kraj. V čele bude bývalý starosta Písku Ondřej Veselý. Kandidátku ještě musí potvrdit členové jihočeské sociální demokracie. Novinářům to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Je to reakce na odstoupení několika kandidátů v čele s bývalou jihočeskou jedničkou Stanislavem Mrvkou.

Foto: Václav Pancer, ČTK

Jihočeskou sociální demokracii by do voleb měl vést jako lídr bývalý písecký starosta Ondřej Veselý.

Článek

„Kandidátka půjde do stranického hlasování, tak jak byla připravena,“ uvedl Sobotka. Dodal, že teď se připraví vnitrostranické hlasování a kandidátka projde tímto hlasováním. Potvrdil, že do čela je navržen Veselý, který byl až dosud na druhém místě kandidátky.

V poslední době trápí sociální demokraty rozkol v Jihočeském kraji. Poté, co z kandidátky vyškrtli exhejtmana Jiřího Zimolu [celá zpráva], rozhodl se z ní na protest odstoupit i její lídr Stanislav Mrvka. Kromě něj odešli i Jindřich Florián z Českého Krumlova a Josef Eigner ze Strakonic. [celá zpráva] Na jejich místa se pak posunuli náhradníci. Kandidátku tedy povede Veselý.

Sobotka Zimolovo odvolání zdůvodnil tím, že ČSSD mohly uškodit kauzy spojené s exhejtmanem. Narážel tím na kauzu kolem stavby Zimolova rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a situace kolem odměn pro management jihočeských nemocnic. Zimola přitom při odchodu své spolustraníky uklidňoval, aby svá místa neopouštěli.

Grémium řešilo i pokles obliby

ČSSD řešilo také předvolební kampaň a pokles preferencí. Podle předvolebního průzkumu agentury Kantar TNS jim klesla podpora na deset procent. „Když se dostanete na dno, tak je to obrovská příležitost se zase odrazit,“ komentoval pokles preferencí během jednání grémia ministr zahraničních věcí a místopředseda strany Lubomír Zaorálek. „Nebudeme předstírat, že máme radost, že výsledky vypadají tak špatně,” dodal po jednání Zaorálek.

Sobotka přiznal, že za pokles preferencí cítí zodpovědnost. „Cítím jednoznačnou odpovědnost jako předseda strany za volební výsledky, za preference, za všechno, co se v ČSSD odehrává. Je to moje odpovědnost a já jí dostojím,” uvedl Sobotka. Nechtěl komentovat možné scénáře, jak se zachová, kdyby strana ve volbách neobstála.

Jako jednu z možných chyb vidí špatnou komunikaci ČSSD, respektive nedostatek vysvětlování jejích kroků. To by mohli napravit jednotliví kandidáti ČSSD. Nyní je podle něj na čase, aby se ČSSD oprostila od procesu sestavování kandidátních listin a zintenzívnila debatu s lidmi.

Zaorálek se zaměří na voliče, kteří nečtou

Sobotka pak přiznal, že si grémium schválilo slogan. Program je již sepsaný a představí ho na programové konferenci, která bude příští víkend. Jedním z bodů je i zvýšení porodného. Nyní bude podle Sobotky úkolem kandidátů, aby program lidem vysvětlili.

Zaorálek si přitom posteskl, že lidé jejich programy nečtou. „Oni nám to voliči nečtou. Víte, že na programech dělám, ale oni nám to nečtou. Já to říkám stokrát: ‚Čtěte nám programy. My vám je sepíšeme, letní, zimní, podzimní, ale oni nám je nečtou!‘“ uvedl Zaorálek s tím, že na programové konferenci budou naléhat na voliče, aby jim četli programy.

„Měli jsme několik vynikajících nápadů, které se týkají strategií kampaně, ale je naprosto vyloučené, abych o nich mluvil,” okomentoval Zaorálek jednání grémia ohledně předvolební kampaně. Ta by měla být odlišná od těch, které byly předtím. „Kampaně sociální demokracie se přizpůsobují měnícímu se času, ale pod tím vším zůstává sociální demokracie stále táž,“ dodal.

Reklama

Související články

Kvůli Zimolovi panuje v ČSSD pat

Předsednictvo ČSSD trvá na tom, že bývalý hejtman Jiří Zimola nebude kandidovat na jihočeské kandidátce do Sněmovny. Tamní organizace soc. dem. zase stále jeho...

Výběr článků

Načítám