Hlavní obsah

Jihočeská kandidátka ČSSD pro sněmovní volby se hroutí

Právo, kar, orh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z jihočeské kandidátky ČSSD pro podzimní parlamentní volby v pondělí odstoupil lídr Stanislav Mrvka. Stejný krok učinili Jindřich Florián z Českého Krumlova a Josef Eigner ze Strakonic. Právu to potvrdil tajemník jihočeské organizace ČSSD Karel Vrkoč. Na uvolněná místa v kandidátce se nyní posunou náhradníci. Jedničkou by se tak měl stát bývalý starosta Písku Ondřej Veselý.

Foto: Tomáš Binter, ČTK

Bývalý lídr jihočeské kandidátky Stanislav Mrvka na archivním snímku.

Článek

Veselého musí ještě potvrdit stranické grémium a později všichni členové jihočeské ČSSD, sdělil ČTK mluvčí strany Mikuláš Klang.

„Odstoupil jsem, protože nesouhlasím s direktivním vyškrtnutím Jiřího Zimoly předsednictvem strany,“ uvedl Jindřich Florián, který byl na šestém místě jihočeské kandidátky. Připojil se k němu i Josef Eigner ze Strakonic.

Někteří jihočeští kandidáti protestovali proti vyškrtnutí bývalého hejtmana Jihočeského kraje Jiřího Zimoly z 22. místa kandidátky předsednictvem ČSSD.

Předseda strany Bohuslav Sobotka to odůvodnil tím, že by sociální demokracie mohly uškodit kauzy spojené s bývalým jihočeským hejtmanem. Myslel tím otázku stavby Zimolova rekreačního domu v Lipně nad Vltavou a situaci kolem odměn pro management jihočeských nemocnic.

Situaci měl exhejtman uklidnit minulé pondělí, kdy své kolegy nabádal, aby na kandidátce zůstali.

Reklama

Související články

V ČSSD to vře kvůli odepsaným kandidátům

Rozhodnutí předsednictva ČSSD škrtnout bývalého jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu z 22. místa kandidátky do Sněmovny nechtějí jeho kolegové nechat být....

Výběr článků

Načítám