Hlavní obsah

Kalousek si rýpl do lidovců: Utáhli jste šrouby, ale když to bude výhodné, zas je povolíte

Právo, Novinky, Barbora Zpěváčková, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Šéf TOP 09 a někdejší předseda lidovců Miroslav Kalousek si na víkendovém sjezdu KDU-ČSL nenechal ujít příležitost rýpnout si do své bývalé partaje. Ve svém projevu zmínil, že je strana flexibilní. Lidovcům totiž vyčítal, že jsou součástí vlády, která utahuje šrouby ve společnosti. Následně dodal, že pokud to pro lidovce budou výhodné, určitě v budoucnu tyto šrouby opět povolí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09) během projevu na víkendovém sjezdu KDU-ČSL v pražském TOP hotelu

Článek

„V Poslanecké sněmovně je TOP 09 opoziční stranou proti vládní koalici, jejíž vy jste součástí. Plně respektujeme některé vaše politické priority, které ve vládě prosazujete. Hleděli jsme však s velkými rozpaky na vaši aktivní účast na vládní politice, které říkám utahování šroubů,” prohlásil v projevu Kalousek.

Zmínil například prolomení ústavních svobod - shromažďovací a domovní. Podotkl, že obzvlášť nepochopitelný a bolestivý byl pro TOP 09 okamžik, kdy byl díky hlasům lidovců schválen zákon o státní službě ve znění, které umožňuje účast v české vládě i bývalým reprezentantům zločinného komunistického režimu, kteří nejsou schopni předložit čisté lustrační osvědčení.

„Nadějí pro nás zůstává, že vás pokládáme za natolik flexibilní a pragmatický subjekt, který – bude-li to pokládat za výhodné a prospěšné – bude pomáhat tyto šrouby povolovat stejně aktivně, jako je aktivně pomáhal utahovat,“ rýpl si.

Současný šéf lidovců Pavel Bělobrádek Kalouskovi o několik hodin kopanec vrátil ve svém kandidátském projevu. „Že jsme flexibilní - spojit senátora za stranu zelených s bývalým lidovcem je také určitá míra flexibility,” narážel Bělobrádek na spojenectví Karla Schwarzenberga s Kalouskem.

Weber se opřel do Babiše a Zemana

Před Kalouskem vystoupil šéf poslaneckého klubu Evropské lidové strany v Evropském parlamentu Manfred Weber. V projevu, který vyvolal velký ohlas, se ostře opřel do Andreje Babiše a Miloše Zemana.

Babišovi vytknul, že chce Česko řídit jako firmu a chová se k zemi jako by mu patřila. „Je nepřijatelné, aby ministr financí jakéhokoli státu měl zároveň užitek ze státní pomoci,“ uvedl Weber. Prezident Zeman podle něj nebezpečně koketuje s Ruskem. Zemanův výrok o likvidaci novinářů, který řekl během setkání s Vladimirem Putinem v Číně, považuje za nepřijatelný, zvláště v kontextu s Ruskem, kde v nedávné minulosti přišlo o život 360 novinářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám