Hlavní obsah

Babiš není den ve funkci a ČSSD už cupuje jeho rozpočet

Novinky, bja

Ministři sociální demokracie nejsou spokojení s návrhem státního rozpočtu pro rok 2018, který v pondělí představil nyní již bývalý ministr financí Andrej Babiš (ANO). Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) uvedl, že návrh je šitý horkou jehlou. Ministryně školství Kateřina Valachová pak řekla, že není fér vůči učitelům, školám ani dětem. Stalo se tak den po Babišově odchodu z vlády.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík, ministr pro lidská práva Jan Chvojka, ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, premiér Bohuslav Sobotka a ministr vnitra Milan Chovanec

Článek

„Je pro nás důležité, aby lidé pocítili, že veřejné rozpočty jsou v lepším stavu,” poznamenal Sobotka. Dodal, že Babišův návrh je do značné míry šitý horkou jehlou.

Sobotka chce, aby v něm byly prostředky na valorizaci penzí, otcovskou dovolenou, vyšší dlouhodobou nemocenskou, růst minimální mzdy a další změny, které prošly legislativním procesem.

Lídru ČSSD Sobotkovi také vadí, že v některých kapitolách chybí peníze na společné čerpání evropských fondů.

Návrh rozpočtu připravoval Babiš, který ve středu ve vládě končil poté, co jej odvolal prezident Miloš Zeman. Jeho nástupce Ivan Pilný, který bude muset rozpočet obhájit, pak uvedl, že plýtvat nehodlá. [celá zpráva]

Dvěma ministrům chybí 10,5 miliardy

Sociálnědemokratičtí ministři, tedy Michaela Marksová z resortu práce a sociálních věcí a Miloslav Ludvík, který má na starost zdravotnictví, shrnuli, že by potřebovali dohromady zhruba o 10,5 miliardy korun více.

„Jsem nepříjemně překvapen. Je to něco, jako byste vzali člověka jako já s velikostí XXL a chtěli ho nacpat do velikosti XS,” vysvětlil svoji nespokojenost Ludvík. Jeho resort dostane o 4,305 miliardy méně, než si představoval. Marksové pak chybí zhruba 6,2 miliardy pro její ministerstvo.

„Návrh není fér k učitelů, školám ani dětem,” komentovala rozpočet Valachová. Nejsou v něm prý totiž peníze na její plánovanou reformu školství, kterou už Sněmovna schválila.

Nespokojeni jsou také ministři z KDU-ČSL

Sobotka pak upřesnil, že v rozpočtu není dost prostředků ani pro ministerstvo vnitra, konkrétně tam chybějí výdaje na bezpečnostní opatření pro boj s terorismem, na kterých se usnesla bezpečnostní rada státu.

Na závěr předseda vlády dodal, že o rozpočtu bude tvrdě diskutovat. Nespokojenost je totiž i v resortech vedených členy KDU-ČSL.

„Připravil jsem rozpočet na základě požadavků, které schválila koalice. Znamená to deficit 50 miliard, navýšení důchodů o 501 korun, navýšení mezd a další navýšení,“ řekl Babiš Novinkám. Dodal, že o rozpočtu může vláda debatovat celé léto. Podle Babiše jde o návrh a je teď na vládě a na koalici, aby se na něm domluvila.

Babiš útočí na Valachovou

Ministři by podle něj nyní místo křiku měli začít šetřit. V souvislosti s tím zmínil kauzu kolem ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, kterou právě vyšetřuje policie. „Paní Valachová má s tím problém, když jsme navýšili peníze do sportu, tak to nebylo proto, abychom dávali peníze jejím kámošům, ale aby to rozdávala transparentně mládeži a trenérům,“ zaútočil na Valachovou Babiš.

Naznačil, že ministryni školství podle svých slov dal peníze již na kariérní řád, nyní by se prý ona sama měla snažit ušetřit. Připomněl, že loni se dokonce její resort dočkal navýšení o 14,5 miliard korun, načež se podle něj objevila kauza s dotacemi pro sport.

Na výtku premiéra Sobotky, že v některých rozpočtových kapitolách nejsou peníze na spoluúčast při čerpání evropských fondů, Babiš uvedl, že předseda vlády by měl začít ministrům dávat příkazy, aby začali čerpat. Připomněl, že Česko je v čerpání jedno z nejhorších v Evropě.

Nespokojenost je ale i v ANO

Ještě ve středu oznámila nespokojenost s návrhem rozpočtu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová (ANO), protože si přeje více peněz pro svůj resort. Návrh prý nezohledňuje potřeby regionů. Výhrady k rozpočtu pak měli i další ministři z ANO, například ministr životního prostředí Richard Brabec.

Sobotka ve středu oznámil, že ačkoli se sociální demokracie rozhodla zformulovat priority strany k návrhu rozpočtu, budou se snažit, aby svými požadavky nepřekročili plánovaný deficit 50 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám