Hlavní obsah

Bývalého soudce Knotka pustila na svobodu chyba justice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli odlišnostem v písemném vyhotovení rozsudku a verdiktu proneseném v soudní síni rozhodl koncem dubna Nejvyšší soud (NS) o novém projednání případu bývalého litoměřického soudce Josefa Knotka a jeho kolegy Ladislava Jelínka. Ti byli spolu s dalšími lidmi odsouzeni kvůli manipulacím s termíny hlavních líčení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Josef Knotek (vlevo) a Ladislav Jelínek (archivní snímek)

Článek

Chyba podle verdiktu, na jehož odůvodnění upozornil Český rozhlas, spočívala v tom, že ačkoliv jednalo o pět případů, soudce okresního soudu v Jičíně Theodor Petryšín v červenci 2015 zmínil při vynesení rozsudku pouze čtveřici z nich. V písemném vyhotovení však byl připomenut i pátý.

Odvolací soud se s problémem vypořádal tím, že Petryšínovi nařídil „dovyhlásit” verdikt k opomenutému případu.

S takovýmto postupem se neztotožnil NS, který rozsudky zrušil a celý případ vrátil k novému projednání. Knotek, odsouzený na 5,5 roku byl tak po odpykání zhruba pětiny trestu propuštěn na svobodu.

Prvoinstanční soud uložil v roce 2015 Knotkovi 5,5 roku vězení a pokutou 150 tisíc korun. Spoluobžalovaný soudce Jelínek dostal tříletou podmínku a další tři obžalovaní podmínky dvouleté.

Reklama

Související témata:

Související články

Soudce dostal za korupci opět 5,5 roku vězení

Okresní soud v Jičíně v pondělí v korupční kauze litoměřických soudců potrestal bývalého soudce Josefa Knotka 5,5 roku vězení a pokutou 150 tisíc korun....

Výběr článků

Načítám