Hlavní obsah

Za přijetí úplatku si bývalý soudce odsedí 5,5 roku

Právo, Ludmila Žlábková
Jičín
Aktualizováno

Okresní soud v Jičíně poslal v pátek bývalého litoměřického soudce Josefa Knotka na 5,5 roku do vězení za přijetí úplatku a zneužití pravomoci úřední osoby. Navíc musí zaplatit pokutu 200 tisíc korun. Další tři osoby byly potrestány podmíněnými tresty. Případ soudce Ladislava Jelínka, rovněž obžalovaného z přijetí úplatku, byl postoupen ke kárnému senátu k příslušnému soudu. Rozsudek není pravomocný, obžalovaní, kteří se jeho vynesení osobně nezúčastnili, se proti němu mohou odvolat.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Josef Knotek (vlevo) a Ladislav Jelínek na začátku hlavního líčení v dubnu 2013

Článek

Hlavní líčení u jičínského soudu začalo před 13 měsíci. Obžalováno bylo původně pět osob, jeden však k soudu nedostavil, proto byl jeho případ vyloučen k samostatnému projednávání. Žalováno bylo pět skutků ze srpna až listopadu 2011.

Podle obžaloby soudci ovlivňovali za úplatu výsledek několika kauz, ve třech případech šlo o manipulaci s termíny hlavních líčení, v jedné věci o manipulaci se zákazem řízení a v jedné o ovlivnění samotného trestního řízení. Za tyto služby ze strany soudců bylo předáno nebo slíbeno v součtu přes sto tisíc korun.

Knotkův obhájce Pavel Polák po vyslechnutí rozsudku uvedl, že mediálně sledovaná kauza vždy přináší mediálně zostřené rozsudky. Navíc zpochybňoval i zákonnost některých pořízených odposlechů.

„Trestní řízení by nemělo být ovládáno zásadou, účel světí prostředky. Jestliže je nějaký důkaz nezákonný, tak by k němu nemělo být přihlíženo a jestliže je to jediný důkaz, tak by o něj rozsudek opřen neměl být,“ vyjádřil za nepřítomného klienta Polák.

Státní zástupce je s tresty spokojený

Státní zástupce Radim Dragoun je naopak s rozsudkem z 80 procent spokojený. „Vnímám ho jako signál do řad justice i do řad veřejnosti v tom smyslu, že korupce v prostředí justice je nepřípustná,“ řekl Dragoun. K usnesení soudu týkajícího se obžalovaného Jelínka si Dragoun podal stížnost, protože s ním nesouhlasí. Dragoun pro Jelínka ve své závěrečné řeči požadoval také podmíněný trest.

Hlavní charakteristikou celého hlavního líčení byly neustálé průtahy. Už začátek jednání u soudu byl posunut o dva měsíce, když se soudu nepodařilo doručit včas všechna odvolání. Později se řešily námitky na podjatost soudu i místní nepříslušnost státního zastupitelství.

Spor mezi obžalobou a obhajobou se rozhořel i v otázce účelovosti, a tím i zákonnosti pořízení prostorových a zvukových záznamů. Navzdory nesouhlasu obžalovaných však byly během hlavního líčení promítnuty a vyslechnuty. Vinou nízké kvality však byla většina záznamů nesrozumitelná.

Tehdejší ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil oba soudce v roce 2012 dočasně zprostil soudcovské funkce. Knotek na svou funkci loni v květnu rezignoval.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám