Hlavní obsah

Sobotka dává Zemanovi s odvoláním Babiše ultimátum do pátku

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Pokud prezident Miloš Zeman neodvolá ministra financí Andreje Babiše (ANO) tento týden, jak avizoval, premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) bude situaci řešit cestou kompetenční žaloby u Ústavního soudu. Novinkám to řekl důvěryhodný zdroj ze Strakovy akademie.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

Na dotaz, zda se premiér chystá podniknout nějaké kroky ohledně Babišova odvolání, Sobotka na tiskové konferenci po jednání vlády odvětil: „Vycházím z informace, kterou Pražský hrad zveřejnil v pátek, že by měl být tento týden jmenován nový ministr financí.“

Co se bude dít poté, Sobotka neupřesnil. Podle informací Novinek má však kompetenční žalobu připravenou. „Pokud Zeman Babiše neodvolá do pátku, premiér půjde cestou kompetenční žaloby,“ sdělil Novinkám zdroj, který si nepřál být jmenován. Sobotka už o tom, že je připraven kompetenční žalobu podat, mluvil několikrát.

Kompetenční žaloba spočívá v tom, že předseda kabinetu může u Ústavního soudu zahájit takzvaný spor o kompetenci státních orgánů. Tím, že by prezident Miloš Zeman nevyhověl návrhu na odvolání ministra financí Andreje Babiše, by totiž blokoval kompetenci předsedy vlády, kterou stanovuje ústava.

Zeman se v úterý sejde s Pilným

Na Sobotku na twitteru reagoval mluvčí Hradu Jiří Ovčáček, který připomněl nedávnou rychlou změnu názorů předsedy vlády.

Sobotka navrhl odvolat Babiše 5. května. Místo něj by měl do ministerského křesla usednout poslanec ANO a šéf sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný. Zeman už avizoval, že ho do funkce jmenuje, v úterý se má s Pilným sejít.

„Prezident Miloš Zeman se seznámil s návrhem na jmenování Ivana Pilného ministrem financí. Prezident republiky nemá proti tomuto návrhu námitky,“ napsal v pátek na Twitteru Ovčáček. „Lze očekávat, že jmenování proběhne příští týden,” dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám