Hlavní obsah

Babiš požádá prezidenta, aby ho odvolal. Sobotkovi pohrozil soudem

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) chce požádat prezidenta Miloše Zemana, aby ho odvolal z funkce. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) navrhl Babišovo odvolání 5. května. Zeman však avizoval, že se obrátí na Ústavní soud, zda musí předsedovi vlády vyhovět. Babiš také řekl, že pokud o něm premiér nepřestane říkat, že neplatí daně, obrátí se na soud.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Babiš to uvedl na tiskové konferenci na ministerstvu financí krátce poté, co premiér ohlásil, že bude akceptovat poslance Ivana Pilného jako nového šéfa státní kasy, jak to navrhlo hnutí ANO. [celá zpráva]

„Pokud budu mít příležitost, požádám prezidenta, aby tu dohodu akceptoval a aby mě odvolal,“ řekl Babiš. Zeman je momentálně na cestě v Číně, do České republiky se vrací v noci ze středy na čtvrtek.

Babiš dodal, že očekává, že v ministerském křesle skončí do konce května. „Krabice jsou pryč, ministerstvo opustím, nebudu s tím mít nic společného. Zůstávám předsedou hnutí, pokud budeme mít koaliční jednání, tak se ho budu účastnit,“ konstatoval.

Babiš bude psát Sobotkovi dopis

Tvrdě se obul do Sobotky, který podle něj celou vládní krizi vyvolal uměle kvůli nízkým preferencím ČSSD.

„Jsem lidsky zklamán. Nechápu, proč to pan premiér stále říká. Není možné, aby tady někdo opakovaně říkal, že neplatím daně. Není to pravda, je to lež, já to odmítám. Pošlu dopis, kde ho vyzvu, aby to neříkal, protože se potom budu muset bránit soudní cestou,“ prohlásil Babiš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám