Hlavní obsah

Pilný jako ministr? Uvnitř ČSSD jsou pro, Kalousek proti

• Aktualizováno
Právo, kab

Návrh ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby jej ve vládní funkci vystřídal poslanec a šéf hospodářského výboru Ivan Pilný (ANO), politici vesměs přijímají. Výhrady má k Pilnému exministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), který se domnívá, že v resortu po odchodu Babiše proběhne jen „kosmetická změna“.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) a Miroslav Kalousek poslanec (TOP 09) při debatě ve Sněmovně

Článek

„Hnutí ANO a Andrej Babiš je jeden nedělitelný organismus. Bude-li ministr financí kdokoli, koho hnutí ANO a Andrej Babiš nominuje, k žádné opravdové změně nedojde. Ta osoba, ať už se jmenuje jakkoli, bude dál chránit Andreje Babiše a jeho činy a zájmy Agrofertu na ministerstvu financí,“ řekl novinářům Kalousek.

Komentovat Pilného odmítl vicepremiér a šéf lidovců Pavel Bělobrádek. „Je to zodpovědnost ANO a premiéra,“ podotkl.

ČSSD nemá s Pilným problém

S Pilným jako ministrem financí nemají problém ani v soc. dem. Na otázku Práva, zda je na tuto funkci vhodným kandidátem, odpověděl bývalý ministr průmyslu Jan Mládek (ČSSD) Právu „ano“.

Rovněž podle exministra průmyslu a současného člena hospodářského výboru za ČSSD Milana Urbana vybral Babiš svého nástupce dobře. „Podle mého je pan Pilný velmi schopný odborník. Je to dobrá volba,“ napsal Právu.

Foto: David Taneček, ČTK

Předseda sněmovního hospodářského výboru Ivan Pilný z hnutí ANO

Opatrnější byl poslanec a předseda rozpočtového výboru Václav Votava. „Je to na rozhodnutí pana premiéra, zda-li považuje pana Pilného za člověka, kterého by měl navrhnout panu prezidentovi,“ řekl Právu.

„Nepochybně pan Pilný není svázán s ministerstvem financí. To, co se vytýkalo náměstkyni Schillerové, že byla na ministerstvu, když se řešily korunové dluhopisy, se ho netýká. Není svázán s daňovou správou. Myslím, že ani nepracoval pro Agrofert,“ dodal.

Filip: Zkušenosti na ministra Pilný nemá

Předseda KSČM Vojtěch Filip byl krokem Babiše překvapen. „Spíš jsem čekal, že bude trvat na svých předchozích návrzích. Pan kolega Pilný jako předseda hospodářského výboru je sice trochu z jiného oboru než z financí, ale pokud jde o samotné jednání hospodářského výboru, tak je racionální. Je to jméno k jednání,“ řekl novinářům.

Pro mě je to jméno překvapivé, protože ještě nedávno hnutí ANO nechtělo pana Pilného zařadit ani na kandidátku do Sněmovny
Jan Skopeček, poslanec za ODS

Podle Filipa však fakt, že Pilný pochází z vysokého byznysu, ještě neznamená, že má dostatek zkušeností na ministra financí. „Řízení firmy není řízení ministerstva. Zásadně odmítám princip, že stát se dá řídit jako firma. Stát nemůže nikoho propustit, protože to by musel své občany vyhnat za hranice, a to se snad nedělá ve slušné společnosti,“ podotkl Filip.

Překvapená ODS

Poslanec za ODS Jan Skopeček se domnívá, že lepší než Pilný by byl v čele ministerstva člověk se zkušeností ze sestavování státního rozpočtu.

„Pro mě je to jméno překvapivé, protože ještě nedávno hnutí ANO nechtělo pana Pilného zařadit ani na kandidátku do Sněmovny. Pan Pilný ještě nedávno říkal, že by tu nabídku odmítl, kdyby přišla, protože se na to necítil být odborně zdatný. Na druhou stranu pana Pilného znám jako slušného člověka, byť s ním v řadě věcí nesouhlasím. Považuji ho za to racionálnější, co hnutí ANO může nabídnout,“ řekl novinářům.

Předseda ODS Petr Fiala Novinkám v SMS napsal: „Je dobře, pokud Andrej Babiš ministerstvo financí konečně opustí - každý další den, kdy tam setrvává, je špatně. Na druhou stranu, ze žánru cirkusu jsme přešli k hodině pravdy. Toto je ukázka personálních kapacit ANO. Nejdřív nabídli prodlouženou ruku Andreje Babiše a teď kandidáta, který se sám vyjádřil, že na ministerstvo financí nemá.”

Dodal, že Pilný ve středu ve Sněmovně obhajoval represivní politiku státu vůči firmám a podnikatelům, takže žádnou velkou naději na změnu prý neslibuje.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám