Hlavní obsah

V Česku se znovu demonstrovalo proti Babišovi a Zemanovi. Lidí přišlo méně

Právo, Novinky, ČTK, pko, den, mhr, mip, pra
Aktualizováno

V Praze i dalších městech se ve středu opět protestovalo proti prezidentu Miloši Zemanovi a ministru financí Andreji Babišovi (ANO). Minulý týden se na pražském Václavském náměstí sešlo několik tisíc lidí. Tentokrát je bylo méně, policie však žádné odhady počtu demonstrantů nechtěla sdělovat. Podle organizátorů se sešlo až sedm tisíc lidí, průvod následně zamířil na Pražský hrad. V jiných městech přišly stovky lidí.

Demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi v Praze 17. květnaVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

Demonstrace s podtitulem „Je to na nás! Proč? Proto!” se vedle Prahy opakují v Brně, Liberci, Olomouci a Českých Budějovicích, nově se přidají města Hradec Králové, Ostrava a Uherské Hradiště.

Demonstranti se minulý týden během protestů ohrazovali proti způsobu, jakým se prezident Miloš Zeman postavil k vládní krizi, respektive k návrhu na odvolání Babiše z postu ministra financí.

Průvod demonstrujících došel až před Pražský HradVideo: ČTK

Po středeční pražské demonstraci se průvod vydal na Hradčanské náměstí. Tam se ozývala hesla jako „K ústavě čelem, k Zemanovi zády” nebo „Zůstaň v Číně”, což byla reakce na to, že prezident Miloš Zeman se nenacházel na Pražském hradě, ale byl zrovna na cestě z návštěvy Číny.

Na závěr si demonstrující zazpívali státní hymnu a zacinkali klíči.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Demonstrace na Václavském náměstí v Praze

Oběma politikům na transparentech demonstrující připomínali Ústavu i politickou kulturu, kterou podle jejich názoru poškozují.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Demonstrace proti Andreji Babišovi a Miloši Zemanovi v Brně 17. května 2017.

O poznání menší účast oproti minulému týdnu byla na demonstraci v Brně. Před týdnem se náměstí Svobody slušně zaplnilo více jak dvěma tisíci lidmi, ve středu byla účast sotva třetinová. Ubylo i transparentů, přesto se někteří lidé vyzbrojili cedulemi jako „Pravicové ANO založili komunisté. Jsem tady zadarmo.” Muž v masce Miloše Zemana pak nesl ceduli: Ústava je mi putna.

Lidé se v Brně rozešli zhruba po 45 minutách za zpěvu hymny.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Na demonstraci Proč? Proto! se ve středu v podvečer sešly na českobudějovickém náměstí Přemysla Otakara II. asi dvě stovky lidí.

Kolem stovky lidí demonstrovalo ve středu v historickém centru Ostravy, na Masarykově náměstí. Lidé tam také podepisovali petici proti současnému ministrovi financí Andreji Babišovi a prezidentovi Miloši Zemanovi. Požadavky organizátorů zněly: smysluplné odvolání Andreje Babiše a ústavní žaloba na prezidenta, nebo jeho odstoupení.

Foto: Denisa Doleželová, Právo

Demonstrace v Ostravě

Nechyběly ani transparenty, na kterých prezident a ministr financí ztvárňují postavičky z kresleného Večerníčku Pat a Mat. Nad demonstrací se vznášely i texty písní Karla Kryla.

Foto: Denisa Doleželová, Právo

Demonstrace v Ostravě

V Ostravě se další demonstrace ve stejný čas, tedy v 18 hodin, i na stejném místě bude konat i zítra. Dostala název Demokracie nepočká!

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Demonstranti přišli na olomoucké Žerotínovo náměstí i s transparenty.

Zhruba stovka lidí přišla vyjádřit svůj názor na Žerotínovo náměstí v centru Olomouce. Byla jich zhruba třetina proti počtu, který se tu sešel před týdnem.

Demonstrace OlomoucVideo: miloslav hradil , Právo

Mezi řečníky byl mj. i někdejší mluvčí Charty 77, poslanec Federálního shromáždění za Občanské fórum a ministr vnitra ve vládě Petra Pitharta Tomáš Hradílek. „Nynějšími postoji Miloše Zemana jsem osobně lidsky hluboce zklamán, protože jako pamětník vím, jak se choval a vystupoval v prvních dnech sametové revoluce, kdy sehrával velice pozitivní roli,“ zdůraznil Hradílek.

Podle něj již většina lidí začíná pociťovat, že „jejich vzájemná výpomoc (Zemana a Babiše) je kontraproduktivní, protože to, co si představovali, že bude pro ně účelné, se mění v něco, co škodí jednomu i druhému.

Zeman podle Hradílka představuje nyní nebezpečí pro naši zemi. „Je naší povinností, abychom se jej snažili zákonnými prostředky přimět k tomu, aby změnil své rozhodnutí a podruhé již nekandidoval,“ dodal někdejší disident a politik.

V Liberci se na Benešově náměstí před historickou radnicí sešlo také méně lidí než minulý týden. Odhadem asi sto padesát demonstrantů, část z nich měla mávátka ve tvaru rudých trenýrek, další přišli s různými nápisy.

Demonstrace LiberecVideo: michael polák, Právo

Organizátoři během projevů upozorňovali, že nejde o sraz fanoušků Bohuslava Sobotky ani o mítink politické strany. Většina projevů a výzev mířila k prezidentu Zemanovi a Andreji Babišovi.

Foto: Michael Polák, Právo

Demonstrace v Liberci

Minulý týden přišel demonstranty podpořit Jan Šolc, někdejší poradce Václava Havla a významná revoluční a porevoluční liberecká osobnost. Dnes žádná ze známých tváří nedorazila.

Foto: Michael Polák, Právo

Demonstrace v Liberci

„Nelíbí se nám to, co se děje. Zůstává nám pachuť a ponížení, místo toho chceme naději, že politici budou dodržovat ústavu,“ řekl v Liberci jeden z řečníků. „Znovu jsme se sešli, abychom upozornili, že ústava není víc než koaliční smlouva, že nejsme firma, že má úřad prezidenta sloužit národu a ne firmě nebo že prezident nemá lhát a urážet své názorové protivníky.”

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Demonstrace v Hradci Králové

Babiše do koše, skandovala možná tisícovka účastníků demonstrace v Hradci Králové.  „Demonstraci neorganizuje žádná politická strana. Nestojí za ní nikdo, kdo by ji zaplatil. Aktivistům z Hradce Králové a Pardubic stačily dva tisíce korun,“ zaznělo z pódia do davu pod transparenty s nápisem „Už jste dnes lhal“ s portrétem Andreje Babiše a vlajkami pirátské strany.

Dvojice řečníků rozvinula u tribuny ukrajinskou vlajku na protest proti ruské anexi Krymu a nynější koncertní šňůře Alexandrovců. „Chceme upozornit na ruský propagandistický vojenský sbor, který propaguje metodu hybridní války, kterou se Rusko snaží měnit hranice v Evropě. Neradi bychom se dočkali toho, až budou ruské tanky šplhat po svazích Bílých Karpat k české hranici,“ hřímala dvojice mužů z Pardubic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám