Hlavní obsah

Jsem úplně obyčejná ženská, nikdo si na mně nic nevezme, řekla odmítnutá Schillerová

Novinky, zpe, bja

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Náměstkyně ministra financí pro daně a cla Alena Schillerová se ohradila proti kritice, kterou na ni v pondělí směřoval premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD). Ve Strakově akademii vystoupila před novináři po boku ministra financí Andreje Babiše (ANO) a prohlásila, že nemá žádné politické ambice.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš a jeho náměstkyně Alena Schillerová

Článek

Schillerová, kterou premiér odmítl jako novou ministryni financí, Sobotkovi vmetla, že se s ní ani nesetkal a nemluvil. „Čekala jsem, že se se mnou premiér sejde, nebývá mým zvykem vzkazovat si věci přes média. Jsem v šoku, když jsem si přečetla dnešní vyjádření premiéra. On se mnou vůbec nemluvil,“ podivila se.

„Já jsem s ní byl několikrát v kontaktu, měl jsem možnost udělat si na paní Schillerovou názor,“ řekl k tomu předseda vlády. „Nikdy to nebyl kontakt mezi čtyřma očima,“ kontrovala Schillerová.

Schillerová: Všechno jsem si odpracovala

Náměstkyně se zároveň ohradila proti kritice, že by byla Babišovou prodlouženou rukou. „Jsem obyčejná ženská. Všechno jsem si odpracovala a postupovala jsem po žebříčku. Můj život je obyčejný, nikdo si na mně nic nevezme, nemám politické ambice, jsem celý život státní úředník,“ řekla Schillerová.

Nezasloužím si za celou svou kariéru státního úředníka, abych byla takto poškozena
Alena Schillerová

Uvedla, že ve státní správě pracuje 26 let a s Babišem se zná až od roku 2015, kdy se stala jeho náměstkyní. „Cítím se poškozena, nezasloužím si za celou svou kariéru státního úředníka, abych byla takto poškozena,“ dodala Schillerová.

Premiér Bohuslav Sobotka k odmítnutí nominace Aleny Schillerové na ministryniVideo: Barbora Janáková, Novinky

Sobotka náměstkyni zkritizoval kvůli několika důvodům. Podle premiéra například nese odpovědnost za kritizovaný pomalý a velmi neochotný přístup ministerstva financí a daňové správy ke kontrolám firem, jež emitovaly korunové dluhopisy. S tím ale Schillerová zásadně nesouhlasí.

„Odmítám, že bych brzdila kontrolu korunových dluhopisů, to může říct jen někdo, kdo nezná zákon finanční správy,“ reagovala.

Reklama

Výběr článků

Načítám