Hlavní obsah

Babiš lhář? Cítím se pošpiněný, říká poslanec ANO k usnesení Sněmovny, pravice je spokojená

Novinky, ČTK, bja, zpe

Spokojenost zavládla v pravicové opozici poté, co Poslanecká sněmovna ve středu odhlasovala na její návrh usnesení, v němž stojí, že vicepremiér a šéf ANO Andej Babiš lhal a zneužíval svá média. Návrh však podpořili i nepravicoví poslanci. Proti byli zástupci ANO. Usnesením poslanci reagovali na nedávno zveřejněné nahrávky, na nichž Babiš s redaktorem MF Dnes řeší články o svých politických konkurentech.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Ministr financí Andrej Babiš 10. května v Praze na mimořádné schůzi Poslanecké sněmovny

Článek

„Je mi líto Poslanecké sněmovny, že zvolila tuto cestu. Osobně se cítím pošpiněný. Takto by Sněmovna rozhodovat neměla a taková usnesení až na hraně vulgarity a neslušného chování by se přijímat neměla,” řekl po přijetí usnesení místopředseda Sněmovny z ANO Radek Vondráček.

Podle něj se jedná o kampaň všech stran, kterou odstartovala ČSSD kvůli ztrátě volebních preferencí a aby odvrátila pozornost od toho, že jí odchází členové.

Sám Babiš považuje usnesení Sněmovny za skandální. „Nikdy jsem nelhal a média jsem neovlivňoval. Neexistuje žádný článek, který jsem si objednal. Ta kampaň proti mně běží,” řekl Novinkám lídr hnutí ANO.

Poslanci téma řešili na mimořádné schůzi (sledovali jsme on-line zde), kterou iniciovala pravicová opozice. Ta reagovala na nahrávky neznámého původu, které se nedávno objevily na sociálních sítích a které zachycují rozhovor Babiše a někdejšího redaktora MF Dnes Marka Přibila. Nahrávky zveřejnil anonym.

Pro bod o Babišovi hlasovalo 94 ze 118 přítomných poslanců, proti bylo 21 členů dolní komory z hnutí ANO. Podpořila jej podle protokolu i Jana Lorencová (ANO), jež však v diskusi Babiše hájila (protokol o hlasování zde).

Sociální demokracie je spokojená s řešením, které Sněmovna přijala, jen napůl. Místopředseda sociální demokracie Lubomír Zaorálek bude chtít, aby se ke kauze zřídila vyšetřovací komise.

„Po této schůzi a po tomto usnesení musí následovat něco dalšího. Myslím, že se nelze spokojit s tím, že pan Babiš tady opět nic nevysvětlil,” zdůvodnil svůj požadavek Zaorálek.

Kalousek: Sněmovna splnila svou povinnost

Předseda TOP 09 Miroslav Kalousek je spokojený. „Myslím, že Poslanecká sněmovna splnila svoji povinnost, když řekla, kde jsou ty minimální standardy civilizovaného politického chování v Evropě, nikoli ve východních oligarchiích,” reagoval na přijaté usnesení Kalousek.

Podobně to vidí i lídr ODS Petr Fiala. Ten byl rád, že Sněmovna se v usnesení shodla, že ministr financí lhal na veřejnosti a ovlivňuje svá média v neprospěch svých politických konkurentů, a podstatné je podle něj i usnesení, které vyzývá prezidenta Miloše Zemana, aby Babiše odvolal.

Návrh s výzvou Zemanovi podpořilo 95 ze 119 hlasujících, proti zvedli ruku čtyři poslanci z hnutí ANO. (protokol zde)

„Usnesení Poslanecké sněmovny je závažné. Ukazuje, že poslanci napříč politickým spektrem jsou si vědomi závažnosti jednání ministra financí Andreje Babiše a jsou si vědomi i odpovědnosti za to, aby u nás byla dodržovaná Ústava,” dodal.

Sněmovna ve středu večer přijala tři usnesení. V prvním se poslanci shodli, že ministr financí Babiš lhal a ovlivňoval svá média. V dalším pak schválili, že by ho měl prezident Miloš Zeman odvolat a třetí usnesení pak ukládá premiéru Bohuslavu Sobotkovi, aby Sněmovně vysvětlil své další kroky při řešení vládní krize.

Usnesení Sněmovny
1) Poslanecká sněmovna konstatuje, že místopředseda vlády a ministr financí Andrej Babiš ve svých veřejných vystoupeních opakovaně lhal a zneužíval svá média ke kompromitaci politických soupeřů.
2) Poslanecká sněmovna vyzývá prezidenta České republiky Miloše Zemana, aby při výkonu své funkce důsledně a bez zbytečného odkladu dodržoval Ústavu České republiky.
3) Poslanecká sněmovna konstatuje, že po diskusi na 58. schůzi Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky se vládní krize nevyřešila, ale prohloubila. Žádá předsedu vlády, aby na nejbližší schůzi Poslanecké sněmovny bez zbytečného odkladu podal informaci o postupu řešení vládní krize.

Výběr článků

Načítám