Hlavní obsah

Hrad zpochybňuje návrh na odvolání Babiše

Aktualizováno

Platnost návrhu premiéra Bohuslava Sobotky na odvolání Andreje Babiše zpochybnil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Návrh obsahuje konkrétní datum odvolání, s čímž podle mluvčího ústava nepočítá. Úřad vlády neplatnost dokumentu odmítá, stejně se podle mluvčího úřadu Martina Ayrera postupovalo i v minulosti a prezident Miloš Zeman tehdy návrhům vyhověl.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman (vpravo) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

Ovčáček k návrhu na odvolání k 9. květnu řekl, že s ničím podobným ústava nepočítá a premiér podle něj ústavu nezná. „Je to směšný krok, když tam něco takového navrhuje,” řekl.

Později dodal, že se Zeman bude návrhem fakticky zabývat až po návratu z Číny. Z ní přiletí v noci na 18. května, Ovčáček mluví o faktickém vyjádření po 20. květnu. „Je legitimní otázkou, co bude tento papír znamenat, když bude třeba 10. nebo 11. května,” řekl. Právní analýzu pro tuto záležitost Pražský hrad k dispozici nemá.

Podle Ovčáčka si Zeman návrh v pondělí podrobně pročte a poradí se o něm. Žádný výstup jeho mluvčí neočekává. „Není tady ani přílišný časový prostor pro nějaká unáhlená řešení,” dodal.

V pondělí odpoledne prezident odjíždí na návštěvu Libereckého kraje a ve čtvrtek odlétá do Číny, připomněl. Situací se podle něj bude zabývat i během cesty po Číně, kdy bude záležitost konzultovat přímo se členy vlády, kteří ho doprovodí. Letět by s ním mělo minimálně pět ministrů, dodal.

Právníci: Zeman by měl vyhovět

Ayrer řekl, že Sobotka očekává, že se Zeman zachová v souladu s ústavou. Poznamenal, že konkrétní datum odvolání obsahovaly i další návrhy na odvolání ministrů, které Sobotka Zemanovi podával v minulosti. Prezident je nezpochybňoval a žádostem vyhověl, dodal Ayrer. Sobotka proto neuvažuje o tom, že by poslal návrh nový.

Ayrer později svá slova doplnil zveřejněním dosavadních sedmi demisí či návrhů na odvolání ministrů, které podával premiér Sobotka prezidentu Zemanovi. Vždy šlo o návrhy s konkrétním termínem a prezident těmto návrhům pokaždé vyhověl.

Podle ústavních právníků by měl prezident návrhu na odvolání Babiše vyhovět. Plyne to z komentáře k ústavě, jehož spoluautorem je šéf Ústavního soudu Pavel Rychetský, i ze slov ústavního právníka Jana Kysely, jenž působí na Právnické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám