Hlavní obsah

Sobotka demisi nepodá, na Hrad už poslal návrh na Babišovo odvolání

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha
Aktualizováno

Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka v pátek dopoledne poslal prezidentu Miloši Zemanovi návrh na odvolání ministra financí Andreje Babiše (ANO) z vlády. Novinkám to potvrdil zdroj z Úřadu vlády. Sobotka chtěl původně podat demisi celé vlády, nakonec ale oznámil, že kvůli prezidentově interpretaci ústavy své rozhodnutí mění a demisi podávat nebude.

Záznam: Sobotka demisi podávat nebude, nechá odvolat BabišeVideo: Novinky.cz/ČTK

 
Článek

Sobotka oznámil, že stáhne avizovanou demisi, v pátek dopoledne na mimořádné tiskové konferenci. Důvodem je postoj prezidenta Miloše Zemana, který by ji vnímal jako osobní akt, a nikoliv jako demisi celého kabinetu.

„Prezident začal interpretovat ústavu v rozporu s ústavní praxí. Začal tvrdit, že s demisí premiéra nekončí celá vláda a že to znamená, že se vymění pouze předseda vlády. V takové situaci ale má demise nedává žádný smysl,” připomněl Sobotka.

Dnes odešlu prezidentovi republiky návrh na odvolání ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše z vlády
Bohuslav Sobotka

„Ministr financí, který je zatížen skandály, by při takové interpretaci ve vládě zůstal a nebyl by naplněn smysl toho, proč jsem demisi zvažoval,” vysvětloval premiér.

Zdůraznil, že lídr hnutí ANO nemá problém pouze s kauzou ohledně korunových dluhopisů, ale nyní i kvůli ovlivňování médií. Na veřejnost unikla nahrávka, na které Babiš s novinářem MF Dnes řeší články o politických konkurentech. [celá zpráva]

„Na základě tohoto vývoje vás chci informovat, že demisi podávat nebudu a zvolím jiné řešení. Dnes odešlu prezidentovi republiky návrh na odvolání ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše z vlády,” oznámil premiér.

Dodal, že věří, že prezident bude postupovat v souladu s ústavou a ministra bez jakéhokoliv protahování odvolá.

Babišovi o tom dopředu neřekl. Na otázku, zda s ním o odvolání mluvil, odpověděl: „Předpokládám, že se sejdeme příští týden. Viděli jsme se ve středu před jednáním vlády. Myslím, že to pro něj nebude žádné překvapení v této situaci.”

Užší vedení ČSSD se na tomto postupu dohodlo po ranním jednání grémia v Lidovém domě.

Anketa

Udělal premiér Sobotka dobře, když se rozhodl nepodávat demisi a navrhnout odvolání Andreje Babiše?
Ano
45,7 %
Ne
54,3 %
Celkem hlasovalo 17805 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám